c S
U središtu

Suglasnost na odluke poslodavca koje se tiču sindikalnog povjerenika koji uživa posebnu zaštitu

24.08.2012 U članku se piše o nekim posebnostima donošenja odluke o otkazu ugovora o radu sindikalnom povjereniku, a u vezi potrebne suglasnosti nužne za valjanost takve odluke.

Postoje određene kategorije radnika u vezi kojih poslodavac ne može potpuno samostalno donositi odluke koje se tiču njihovih prava i obveza, već je za njihovu valjanost potrebno da poslodavac dobije suglasnost od nekih subjekata. To se posebno odnosi na odluku o otkazu ugovora o radu.

Stoga je člankom 150. Zakona o radu (NN 149/09, 61/11 i 82/12) propisano da poslodavac može samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća donijeti odluku o:

1) otkazu članu radničkog vijeća,

2) otkazu kandidatu za člana radničkog vijeća koji nije izabran te članu izbornog odbora, u razdoblju od tri mjeseca nakon utvrđenja izbornih rezultata,

3) otkazu radniku kod kojega postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, otkazu radniku osobi s invaliditetom,

4) otkazu radniku starijem od šezdeset godina,

5) otkazu predstavniku radnika u organu poslodavca,

6) uvrštavanju osoba iz članka 71. stavka 1. Zakona o radu („Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.“) u program zbrinjavanja viška radnika,

7) prikupljanju, obrađivanju, korištenju i dostavljanju trećim osobama podataka o radniku,

8) imenovanju osobe koja je ovlaštena nadzirati da li se osobni podaci radnika prikupljaju, obrađuju, koriste i dostavljaju trećim osobama sukladno odredbama Zakona o radu.

Međutim, važno je navesti i iznimku od navedenog. Naime, prema stavku 2. članka 150. Zakona, poslodavac može iznimno bez prethodne suglasnosti radničkog vijeća, donijeti odluku iz stavka 1. podstavka 1. do 6. navedenog članka, ako se odlukom rješava o pravima radnika koji je ujedno i sindikalni povjerenik koji uživa zaštitu iz članka 249. Zakona o radu.

Naime, člankom 249. Zakona o radu propisano je da sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata nije moguće otkazati ugovor o radu ili ga na drugi način staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada i u odnosu na ostale radnike. Ako se sindikat u roku od osam dana ne izjasni o davanju ili uskrati suglasnosti, smatra se da je suglasan s odlukom poslodavca. Ako sindikat uskrati suglasnost na otkaz, poslodavac može u roku od petnaest dana od dana dostave očitovanja sindikata zatražiti da suglasnost nadomjesti sudska odluka.

Navedenu zaštitu od otkaza, odnosno od neke druge odluke kojom bi ga se stavilo u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada i u odnosu na ostale radnike, uživa najmanje jedan sindikalni povjerenik, a najveći broj sindikalnih povjerenika koji kod određenog poslodavca uživaju zaštitu, određuje se odgovarajućom primjenom odredbi Zakona o radu o broju članova radničkog vijeća.

Dakle, kad se radi o donošenju odluka iz članka 150. stavak 1. podstavak 1. – 6. Zakona o radu koje se odnose na sindikalnog povjerenika koji uživa zaštitu iz članka 249. Zakona o radu, poslodavac te odluke može donijeti i bez suglasnosti radničkog vijeća, ali mora dobiti suglasnost sindikata.