c S
Dnevne novosti

Švedska vlada u parlament uputila zakon o ratifikaciji pristupnog ugovora

21.09.2012 07:08 ZAGREB, 20. rujna 2012.(Hina), Švedska vlada u četvrtak je švedskom parlamentu uputila prijedlog zakona kojim se predlaže ratifikacija Ugovora o pristupanju RH u EU, a u prijedlogu se izvješćuje o sveobuhvatnom radu Hrvatske na reformama i o rezultatima pregovora, priopćeno je u četvrtak iz švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Nakon opsežnog rada na reformama i temeljne preobrazbe društva Hrvatska je sada spremna poštovati pravnu stečevinu EU-a i postati članica Europske unije od 1. srpnja 2013., prema priopćenju.

"Hrvatsko članstvo nije važno samo za Hrvatsku, već i za balkansku regiju kao i cijelu Uniju", rekao je ministar vanjskih poslova Carl Bildt u jednom komentaru, dodajući da je "hrvatski ulazak u EU-u time važan signal čitavoj regiji". "Švedska je bila vrlo angažirana tijekom pregovora o pristupanju Hrvatske.

Za vrijeme švedskog predsjedanja 2009. godine dogodio se prijelomni politički uspjeh u tadašnjem zaustavljenom pregovaračkom procesu na način da se bilateralni spor između Hrvatske i Slovenije mogao uputiti na arbitražni sud. To je otvorilo put završetku hrvatskih pregovora", prisjetio se Bildt. Hrvatska bi 1. srpnja 2013. trebala postati punopravna članica EU-a.