c S
Dnevne novosti

Švicarska pojačala lov na osumnjičene ratne zločince

28.12.2012 07:14 BERN, 27. prosinca 2012.(Hina), Švicarska je poduzela važan korak u lovu na osumnjičene ratne zločince osnovavši ove godine posebnu radnu skupinu, a tužitelji su otvorili niz slučajeva povezanih sa Švicarskom, objavljeno je u četvrtak na portalu Swissinfo.

Čini se da su se isplatili pritisci na švicarske vlasti skupina za ljudska prava, kao što su Track Impunity Always (Trial) sa sjedištem u Ženevi i Amnesty International. "Švicarska konačno ozbiljnije shvaća svoje međunarodne obveze", izjavio je direktor Triala Philip Grant. Prema švicarskom kaznenom zakonu, koji je prilagođen i stupio je na snagu 1. siječnja prošle godine, švicarski pravosudni sustav može suditi ljudima osumnjičenima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili za genocid počinjene bilo gdje u svijetu.

Odredba da optuženi treba imati bliske veze sa Švicarskom, što znači da mu tamo živi obitelj ili da tamo ima sekundarno prebivalište, je odbačena, tako da sada osumnjičeni za ratne zločine koji putuje u Švicarsku može postati predmetom istrage. Prva "žrtva" ovih promjena je Khaled Nezzar (75), bivši alžirski ministar obrane osumnjičen za ratne zločine počinjene u alžirskome građanskom ratu koji je doputovao u Ženevu na lječenje u listopadu prošle godine.

On je pritvoren i priveden na ispitivanje, ali je kasnije pušten. Sada je navodno u Alžiru. Prošlog mjeseca Švicarski savezni sud je odbacio Nezzarovu tvrdnju da mu se ne može suditi izvan zemlje za zločine koje je navodno počinio tijekom alžirskog građanskog rata '90-ih godina. Ta povijesna odluka najvišeg švicarskog suda u teoriji otvara put da se Nezzaru sudi u Švicarskoj.

Bivši gvatemalski šef policije Erwin Sperisen, koji ima dvojno švicarsko-gvatemalsko državljanstvo i osumnjičen je za kršenja ljudskih prava, proveo je Božić u ženevskom zatvoru gdje će biti do 26. veljače dok traje istraga protiv njega. Nalog za njegovo uhićenje izdan je u Gvatemali u kolovozu 2010.