c S
Dnevne novosti

Tribina o dvojezičnosti u Vukovaru

08.02.2013 07:10 ZAGREB, 7. veljače 2013.(Hina), Na tribini pod nazivom "Dvojezičnost u Vukovaru", koja je održana u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu, ocijenjeno je da je popis stanovništva, po kojem u tom gradu živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, nevjerodostojan te da će se uvođenjem ćirilice dogoditi novo protjerivanja Hrvata iz tog grada.

O uvođenju dvojezičnih natpisa i ćirilice u Vukovaru govorili su predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, dopredsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Boris Herman te predsjednik udruge Concordia Rediviva Gordan Bodog. "Uvođenjem ćirilice dogodit će se novo protjerivanja Hrvata iz Vukovara", ocijenila je Alvir te dodala kako će "to pogodovati novom zapošljavanju Srba".

Smatra kako ćirilica simbolizira agresiju i sve što je u njoj počinjenu nad Vukovarcima. "Svaka ulica u Vukovaru je mala Ovčara", rekla je dodavši kako je svaka druga kuća u dijelovima Vukovara gdje su živjeli Hrvati spomenik. Alvir je ocijenila kako je popis stanovništva nevjerodostojan te pozvala vlast da provjeri podatke popisa u Vukovaru. "Registar komunalnih naknada jednostavno može otkriti koliko Srba živi u Vukovaru", rekla je dodavši kako "mnogi iz Srbije dolaze na posao i po plaću u Vukovar".

Herman je ocijenio kako je upitna provedba popisa pučanstva te dodao je kako je agresijom već ranije promijenjena demografska slika Vukovara. "Upitna je i podložna tumačenju zakonska odredba o uvođenju dvojezičnosti, rekao je dodavši kako se nitko od političkih čimbenika ne bi usprotivio izuzimanju Vukovara iz primjene zakona. Po riječima Gordana Bodoga, broj Srba u Vukovaru je neutemeljen pa je zato navedena brojka podložna provjeri.

Istaknuo je i kako je nedavnim skupom protiv ćirilice u Vukovaru upućena kritika sadašnjoj koalicijskoj vladi, koja, kako je rekao, za uvođenje dvojezičnosti skida odgovornost sa sebe i prebacuje ju na mjesne vlasti, kojima u slučaju neprovedbe zakona prijeti sankcijama.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a u kojem slučaju, sukladno Ustavnom zakonu o pravim nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine imaju pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.