c S
Dnevne novosti

Vlada: 1,8 milijardi kuna obveza brodogradilišta u javni dug

06.04.2012 07:20 ZAGREB, 5. travnja 2012. Hina, Vlada je na sjednici donijela odluku o preuzimanju kreditnih obveza brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Brodosplit u iznosu od 1,837 milijardi kuna, po osnovi izdanih državnih jamstava, u javni dug Hrvatske.

Vlada će radi preuzimanja obveza triju brodogradilišta zaključiti ugovor o kreditu s bankom Credit Suisse International u Londonu pod povoljnijim uvjetima nego dosad, rekao je ministar financija Slavko Linić.

Uvjeti su dvije godine počeka i četiri godine otplate, uz isključivanje jednokratne naknade od 1,7 posto i s kamatom koja je za jedan posto povoljnija nego ranije, kazao je Linić.

Preuzimanje kreditnih obveza brodogradilišta, osiguranih državnim jamstvima, radi se u sklopu programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje koji su prihvatili Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Na sjednici je također prihvaćen sporazum o financiranju programa IPA - komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2011. godinu. Ukupna vrijednost programa iznosi 420 milijuna kuna, od čega je darovnica EU 256 milijuna kuna, a ostatak će sufinancirati Hrvatska, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.