c S
Dnevne novosti

Britanski konzervativci žele istupiti iz konvencije o ljudskim pravima

01.10.2013 07:12 MANCHESTER, 30. rujna 2013.(Hina/Reuters), Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May izjavila je u ponedjeljak da će njezina Konzervativna stranka, pobjedi li na izborima 2015., izvući Veliku Britaniju iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, dodavši da će to obećanje biti sastavni dio izbornog stranačkog programa.

"Smiješno je da se britanska vlada mora toliko mučiti da bi se riješila opasnih stranaca", rekla je May na godišnjoj konferenciji konzervativaca. "To je razlog zašto ćemo u našem programu obećati istupanje iz konvencije", dodala je.

Europska konvencija je od 2000. dio nacionalnog zakonodavstva Britanije. "Ako trebamo istupiti iz Europske konvencije da bi popravili naše zakone o ljudskim pravima, onda ćemo to i učiniti", istaknula je ministrica.

Iako konvencija nije dio sustava EU-a, britanski euroskeptci često je uvlače u rasprave o Europi uzimajući je kao neprihvatljiv primjer vanjskog miješanja u unutarnje stvari Velike Britanije.

Niz važnih slučajeva u kojima se Europski sud za ljudska prava, koji provodi konvenciju, suprotstavio britanskoj vladi razljutio je brojne birače i izložio vladu kritikama da ne kontrolira britanske granice.

May je kao primjer izdvojila slučaj radikalnog klerika Abu Katada koji se odupirao britanskim pokušajima da ga se izruči u Jordan, gdje je prije više od deset godina optužen za terorizam.