c S
Dnevne novosti

EK predlaže da se eurozoni doda i socijalna dimenzija

03.10.2013 07:10 BRUXELLES, 2. listopada 2013.Hina, Europska komisija u srijedu je predložila da se i socijalni pokazatelji, poput problema nezaposlenosti ili stope rizika od siromaštva također uzimaju u obzir u Europskom semestru, instrumentu za koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica EU-a, čime bi se ekonomskoj i monetarnoj uniji dodala i socijalna dimenzija.

Riječ je o svojevrsnoj tablici s indikatorima koji bi omogućili precizniju i pravodobniju identifikaciju većih socijalnih problema i problema nezaposlenosti. Međutim, za razliku od makroekonomskih pokazatelja, proračunskog deficita i javnog duga, koje države članice moraju poštovati, socijalni indikatori ne bi imali takav obvezujući karakter. Uvrštavanje socijalnih indikatora među makroekonomske i fiskalne pokazatelje u okviru Europskog semestra nije ni za koga sporno. Međutim, među zemljama članicama nema suglasnosti da socijalni indikatori automatski za sobom povlače određene mjere.

Komisija je ranije namjeravala, ali je očito odustala, predložiti mehanizam koji omogućava automatsku potporu eurozone za preopterećene sustave socijalne sigurnosti u zemljama pogođenim krizom. Ali, tome se protivi dio zemalja članica na čelu s Njemačkom, koje ističu da bi takav prijedlog smanjio spremnost tih zemalja na reforme. U toj tablici pratili bi se stopa nezaposlenosti i trendovi na tržištu rada, bruto dohodak na raspolaganju kućanstvima, stopa rizika od siromaštva radno sposobnog stanovništva te socijalna nejednakost. U okviru Europskog semestra zemlje članice koordiniraju svoje proračunske i fiskalne politike pri donošenju nacionalnih proračuna.

Komisija je također predložila da se sindikati i poslodavci na nacionalnoj i europskoj razini jače uključe u izradu i provedbu ekonomskih politika Europske unije. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz ocijenio je prijedlog Europske komisije "neambicioznim". "Riječ je prijedlogu koji sadrži dobre namjere, ali je neambiciozan.

Komisijin prijedlog ne predstavlja revoluciju, ali to je tek početak", rekao je Schulz. Čelnici EU-a su na lipanjskom summitu zatražili od Komisije da pripremi prijedloge o jačanju socijalne dimenzije eurozone, kako bi, prema većini interpretacija, izbrisali dojam da se europske mjere za rješavanje krize sastoje isključivo od mjera štednje. Objavljivanje tih prijedloga o kojima će se raspravljati na sljedećem summitu EU-a 24. i 25. listopada, bilo je odgođeno dok ne prođu njemački parlamentarni izbori.