c S
Dnevne novosti

HSS najavio akciju radi snižavanja PDV-a na hranu

30.08.2012 07:16 ZAGREB, 29. kolovoza 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg najavio je danas da će HSS od subote, 1. rujna u gradovima i selima diljem Hrvatske provoditi veliku akciju prikupljanja potpisa građana radi snižavanja stope PDV-a na hranu na deset posto kako bi, istaknuo je, "natjerali vladu" da o tome razmisli kako se ne bi dogodilo da Hrvati budu gladni jer oni u svojoj državi ne smiju biti gladni.

Hrg je na konferenciji za novinare u središnjici stranke u Zagrebu rekao da će akcija početi 1. rujna u deset sati u više od stotinjak gradova i sela diljem Hrvatske, a on će je otvoriti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Dodao je kako će se potpisi radi snižavanja stope PDV-a na hranu prikupljati 15-ak dana, a HSS će pozvati sindikate i udruge koje su se već zauzimale za snižavanje stope PDV-a na hranu da se pridruže toj akciji kako bi svi zajedno "pokušali napraviti što veći pritisak na vladu".

Istaknuo je kako HSS već od veljače upozorava na probleme koji se odnose na proizvodnju hrane i očuvanje života u seoskim sredinama, ali, kako je rekao, upozorava i na probleme "socijalne neosjetljivosti ove vlade" prema građanima Republike Hrvatske. Rekao je da su tako, među ostalim, zatražili da vlada smanji PDV na hranu na deset posto, kao u turizmu od 1. siječnja 2013. Novinarima je pokazao slike košarica s hranom Kukuriku koalicije s PDV-om od 25 posto i HSS-ova prijedloga s PDV-om od deset posto te istaknuo kako je u drugoj košarici koja je vidljivo bogatija i jedan ispečeni pijetlić da nam se ljudi "bolje malo zaslade".

Ako vlada ne prihvati smanjenje stope PDV-a na hranu, rekao je Hrg, to će biti jedna od glavnih okosnica HSS-ova programa za buduće parlamentarne izbore. Na pitanje novinara kako komentira to što je HSS u prošloj vladi sudjelovao u vlasti, a nije imao prijedlog za smanjenje PDV-a, Hrg je odgovorio da je PDV tada bio 23 posto i da ga se nitko nije usudio podići na 25 posto jer bi se vjerojatno dogodila revolucija, koja se sada nije dogodila. Dodao je da HSS ima nove ljude u vodstvu stranke i da se osmišljava drukčija politika.

Predsjednik HSS-ova Stručnog vijeća Damir Novotny istaknuo je kako sve zemlje članice EU-a imaju nižu stopu PDV-a na prehrambene proizvode, koja se kreće od sedam do devet posto, a svrha niže stope PDV-a na prehrambene proizvode jest osigurati jeftiniju hranu te poticati potrošnju domaćih proizvoda. Susjedna Slovenija, osim osnovne stope PDV-a od 20 posto, primjenjuje i stopu od 8,5 posto na prehrambene proizvode, Njemačka za prehrambene proizvode primjenjuje stopu od sedam posto, a Austrija od devet posto.

HSS s tim u vezi vladi postavlja politički zahtjev da se u reformi poreznog sustava, koja se planira za početak iduće godine, osim poreza na imovinu kao novoga poreznog oblika, uvede i snižena stopa PDV-a za prehrambene proizvode od deset posto, istaknuo je Novotny. "Budući da je cijena hrane u Hrvatskoj i zbog visoke stope PDV-a najviša u Europi, kućanstva zbog svojih sniženih dohodaka smanjuju potrošnju i na taj način utječu negativno na domaće prizvođače hrane", istaknuo je Novotny i dodao da bi vlada prije ulaska Hrvatske u EU morala uvesti međustopu PDV-a od deset posto na prehrambene proizvode i tako utjecati na snižavanje cijena tih proizvoda.

Ako se to ne dogodi, ustvrdio je Novotny, "kupovna moć hrvatskih kućanstava odlijevat će se u inozemstvo" pa će se time smanjivati i kupnja domaćih prehrambenih proizvoda. Argumenti Ministarstva financija da bi uvođenje međustope od deset posto negativno utjecalo na prihode državnog proračuna tek su djelomično točni, ocijenio je, budući da iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da snižavanje stope PDV-a na prehrambene proizvode utječe na povećavanje potrošnje, pa time u srednjem roku i povećava proračunske prihode, poručio je Novotny.