c S
Dnevne novosti

Javni ovršitelji: odgoda zakona onemogućuje efikasnije i jeftinije provođenje ovrha

17.02.2012 07:15 ZAGREB, 16. veljače 2012.(Hina), Imenovani javni ovršitelji upozorili su u četvrtak da se odgodom primjene novog Zakona o ovršiteljima onemogućuje početak primjene efikasnijeg i jeftinijeg provođenja ovrha što, kako tvrde, nije u interesu vjerovnicima, ali ni dužnicima kojima zbog dugotrajnih postupaka kamate često mogu prerasti iznos glavnice duga.

Ovršitelji ističu da njihova zadaća nije pljenidba imovine i upadanje u domove dužnika, kako je novi zakon često neutemeljeno interpretiran u medijima, već pronalaženje modela otplate duga kojim će biti zadovoljne sve strane u postupku. "Svaki se dug mora platiti, ali ovršenik pritom ne smije izgubiti dostojanstvo ili biti stjeran u dužničko ropstvo", upozorili su na konferenciji za novinare ovršitelji Dijana Butigan Granić i Igor Buruš.

Smatraju da je upravo novim zakonom ovršenicima prvi put omogućen dogovor o otplati duga, nagodba o obročnoj otplati, ali i posredovanje između stranaka kojim se u konačnici provođenje ovrhe može učiniti nepotrebnom, što smanjuje kamate i troškove postupka. Javni ovršitelji će, tvrde, suprotno slici koju namjerno prezentiraju pojedini mediji, procesu prinudne naplate duga dati ljudsko lice, omogućujući aktivnu suradnju i dogovor vjerovnika i dužnika, kako bi se postiglo što bolje rješenje za obje strane. "Djelovanjem javnih ovršitelja osigurat će se transparentnost u realizaciji ovrhe, znat će se tko se, kako i u kojem iznosu naplatio, a istovremeno će se rasteretiti sudovi i ubrzati cijeli postupak", kazao je Buruš.

No, ovršitelji podsjećaju da u ovrhama nisu u pitanju samo dužnici već i vjerovnici koji su često obespravljeni radnici ili samohrani roditelji čiji dužnici godinama vješto izbjegavaju svoje obveze. Podsjećaju da su obustavom primjene novog Zakona o javnim ovršiteljima, kojima je početak rada javnih ovršitelja službeno imenovan u listopadu prošle godine odgođen do početka srpnja, u nezavidan položaj dovodi i njihove kolege koji su dali otkaze na prijašnjim poslovima i uložili velik novac u opremanje ureda.