c S
Dnevne novosti

Leko s Lamassoureom o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora

06.03.2013 07:22 ZAGREB, 5. ožujka 2013.(Hina) Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je u utorak s Alainom Lamassoureom, predsjednikom Odbora za proračun Europskog parlamenta o postupku ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU i proračunskom okviru Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Lamassoure je istaknuo kako su zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni proračunskim okvirom koji je usvojilo Europsko vijeće te da su u tijeku pregovori. Cilj je postići kompromis i usvojiti financijski okvir EU-a do kraja lipnja, prije ulaska Hrvatske u Uniju. Dodao je kako, bez obzira na postojeće nezadovoljstvo, sredstva koja su u proračunu namijenjena Hrvatskoj nisu upitna i da taj dio prijedloga Europski parlament u potpunosti podupire.

Predsjednik Hrvatskoga sabora upoznao je Lamassourea s dinamikom kojom Hrvatska ispunjava preostale obveze. Izrazio je uvjerenje da će sve obveze, uključujući i one najizazovnije kao što su privatizacija brodogradilišta i izgradnja graničnih prijelaza, biti ispunjene tijekom ovog i idućeg mjeseca te da će, shodno tome, završno izvješće Europske komisije o Hrvatskoj biti pozitivno.

Leko je rekao da Hrvatski sabor i vlada već sad s punom odgovornošću pristupaju europskim obvezama, posebno kad je riječ o proračunu, planiranju javne potrošnje i financijskim pravilima Unije. Leko i Lamassoure su izrazili obostrano uvjerenje da će preostalih pet država članica EU-a na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor kako bi 1. srpnja Hrvatska postala punopravna članica.

Predsjednik Sabora posebno je zahvalio Francuskoj i njezinim državnim institucijama na stručnoj i materijalnoj pomoći Hrvatskoj u procesu pristupanja te je izrazio nadu da će se ta dobra suradnja nastaviti i kad naša zemlja bude dio Europske unije, prema priopćenju.