c S
Dnevne novosti

Milanović i Janša zadovoljni potpisivanjem memoranduma

12.03.2013 07:24 MOKRICE, 11. ožujka 2013.(Hina), Potpisanim memorandumom o suglasnosti rješava se i posljednje otvoreno pitanje između Hrvatske i Slovenije koje je bilo prepreka ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH u EU u Ljubljani, rekao je u ponedjeljak u Mokricama predsjednik slovenske vlade Janez Janša, dok je predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović kazao kako ovo rješenje zadovoljava i jednu i drugu stranu.

Milanović i Janša u Mokricama su u ponedjeljak, nakon jednosatnog razgovora, potpisali memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade, kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. "Ovaj memorandum rješava i posljednje otvoreno pitanje između dviju država koje je stajalo na putu do konačne ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora za ulazak u EU", rekao je Janša na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon svečanosti potpisivanja memoranduma o suglasnosti, zahvalivši se svima koji su posljednjih godina radili na pronalasku kompromisa i postizanju rješenja.

"Našli smo takvo rješenje. Drago mi je da je memorandum danas potpisan", rekao je Janša koji, kao ni Milanović, nije ulazio u sadržaj samog memoranduma jer je on, kako su kazali, već poznat javnosti. Milanović je samo dodao da je memorandum "kratak i jasan i puno jednostavniji od sporazuma od arbitraži koji je puno kompleksniji i detaljniji". "Sada imamo rješenje koje zadovoljava i jednu i drugu stranu", rekao je Milanović na konferenciji za novinare na kojoj se okupio veliki broj hrvatskih i slovenskih novinara, kao i novinara stranih medijskih kuća.

Memorandumom je dogovoreno da će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u okviru sukcesijskih pregovora pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), da će slovenska vlada odmah u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, da će Hrvatska tužbe pred dvije banke o prenesenoj štednji staviti u stanje mirovanja, te osigurati da se ne pokreću nikakvi novi sudski ni drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje. "Rješenje je takvo da omogućuje da vlada Republike Slovenije još ovaj tjedan uputi u Državni zbor zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. Državni zbor će početi postupke čim od hrvatske vlade dobije sve dokumente o ratifikaciji danas potpisanog memoranduma", pojasnio je Janša.

Dodao je da je uvjeren da će do kraja ovog mjeseca slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor. "Slovenija se veseli suradnji s prijateljskom i susjednom Hrvatskom u Europskoj uniji", dodao je Janša. Na pitanje može li se dogoditi da, s obzirom na političku situaciju u Sloveniji, parlament bude raspušten prije nego se ratificira ugovor, Janša je rekao: "Te mogućnosti nema ni praktični ni teoretski". Novinare je zanimalo i kakva jamstva postoje da Hrvatska za dvije godine neće ponovno pokrenuti tužbe. "Jamstvo je ovaj memorandum. To je riječ koja je dana i bit će još dodatno verificirana u institucijama obiju zemalja", rekao je Janša, dok je Milanović odgovorio da se hrvatska država i hrvatska vlada drže preuzetih obveza.

Na pitanje slovenske novinarke hoće li Ljubljanska banka ući na hrvatsko tržište, Janša je rekao da će nakon 1. srpnja Hrvatska ući u EU i biti dio europskog jedinstvenog tržišta gdje vrijede pravila o slobodnom kretanju kapitala, pa će se europska pravila o bankama odnositi i na Hrvatsku.Milanović je izrazio žaljenje što Ljubljanska banka nije prisutna na hrvatskom tržištu zadnjih dvadeset godina "jer je to bila banka od povjerenja". Dodao je da je ona mogla prva, prije dvadeset godina, da su ovi problemi bili riješeni, "ući na hrvatsko tržište i zaraditi milijarde". To se nije dogodilo i zato dugih dvadeset godina kasnije mi o ovome razgovaramo, rekao je.

Na pitanje kakva su jamstva da će se u Baselu, koji je već dva puta odbio biti nadležan za Ljubljansku banku, to pitanje riješiti kao i da će se riješiti u okviru sukcesije, Milanović je kazao da "aspolutnih jamstava nema". "Ali ima jamstava zrelosti koju ovdje pokazujemo. Nastavljamo razgovore u okvirima sukcesije. To su bilateralni razgovori... vjerujemo da problem možemo riješiti", kazao je. "Postoje iskustveno i zdravorazumski sva jamstva da će pitanje biti riješeno u razumnom roku na obostrano zadovoljstvo". Milanović je pripomenuo da će se pitanje Ljubljanske banke rješavati i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali ne tužbom hrvatske države nego privatnim tužbama građana.

Oba su se premijera prisjetila dvorca Mokrice iz nekih ranijih vremena, Janša kada je kao ministar obrane s ministrom obrane Hrvatske Martinom Špegeljom razgovarao o zajedničkom planiranju obrane, a Milanović kada je kao dijete u vikendici svojih roditelja raspravljao na Sutli s drugom djecom o tome gdje su bolje kremšnite, u Mokricama ili Samoborou. Milanović je izrazio nadu da za dvije godine granice, o kojoj su kao djeca znali da postoji ali nisu znali gdje se točo nalazi, više neće biti kada Hrvatska uđe u schengenski prostor.