c S
Dnevne novosti

Mimica: očekujemo pozitivno izvješće Europske komisije

18.04.2012 07:20 BRUXELLES/STRASBOURG, 17. travnja 2012.Hina, Hrvatska može očekivati pozitivnu ocjenu Europske komisije za provedbu obveza koje je preuzela u pristupnom ugovoru, izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom.

Mimica se sastao s Fueleom nekoliko dana uoči objavljivanja izvješća o pretpristupnom monitoringu za tri poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

"Mislim da možemo očekivati sveukupnu pozitivnu ocjenu nastavka provedbe svih obveza iz pristupnog ugovora, a područja na koja će se usmjeriti daljnja pozornost Europske komisije i zemalja članica jesu ona poglavlja koja su i inače bila pod najvećom prismotrom zemalja članica, poglavlje o reformi pravosuđa, poglavlje o provedbi onoga što je dio budućeg schengenskog režima i pitanje brodogradnje", rekao je Mimica.

"Nismo stekli utisak da će u ovom izvješću biti posebno naglašena i prenaglašena neka od pitanja koja se u javnosti spominju da će biti dio izvješća", dodao je Mimica. Dosad se u hrvatskoj javnosti najčešće spominjalo da će Komisija u svom izvješću imati primjedbi na prijedlog promjene Zakona o sukobu interesa, prema kojima se političarima omogućuje da sjede u nadzornim odborima javnih tvrtki te ukidanje natječaja za mjesta u nadzornim odborima u državnim poduzećima.

Mimica je rekao da su s Komisijom dogovorene konzultacije kako bi se zajednički procijenilo ono što Hrvatska radi u provedbi preuzetih obveza. Komisija je slala signale kako nije zadovoljna činjenicom da se u promjene nekih zakona, poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa, išlo bez konzultacija s njom.

"S naše strane potvrdili smo da ćemo po dogovorenoj dinamici prenositi u hrvatsko zakonodavstvo dijelove europske pravne stečevine, a za one dijelove koji se odnose primjerice na Zakon o policiji, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o javnim ovršiteljima, da ćemo intenzivirati kontakte s Komisijom kako bismo došli do rješenja koja će imati zajedničku političku ocjenu o najboljem modelu djelovanja u tim područjima", rekao je Mimica.

U ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji definirano je da će Komisija pratiti kako Hrvatska ispunjava svoje obveze u svim poglavljima, a posebno u tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost - do dana ulaska u EU. Za ta tri poglavlja Komisija će objavljivati izvješća svakih šest mjeseci, a prvo izvješće se očekuje za nekoliko dana. Prvo sveobuhvatno izvješće o monitoringu bit će objavljeno u listopadu ove godine, a njime će biti obuhvaćena sva poglavlja.

Nakon sastanka, Europska komisija je objavila priopćenje u kojem povjerenik Fuele pozdravlja napredak koji je Hrvatska napravila u pripremama za članstvo. "Ohrabren sam činjenicom da je Hrvatska općenito nastavila s napretkom u pripremama za članstvo nakon zaključenja pristupnih pregovora u lipnju 2011.", rekao je Fuele, dodajući kako je izražena zajednička odlučnost za "uspješno i dobro pripremljeno pristupanje" Hrvatske 1. srpnja 2013. godine.

"Do pristupanja je ostalo manje od 15 mjeseci i sada je bitno iskoristiti to vrijeme kako bi se dovršile preostale zadaće koje se odnose na članstvo u EU-u. Uvjeren sam da će Hrvatska ostati čvrsto usredotočena na to i da će nastaviti poštovati obveze preuzete u pristupnim pregovorima", rekao je povjerenik.