c S
Dnevne novosti

Mimičino saslušanje u Europskom parlamentu

05.06.2013 07:14 BRUXELLES, 4. lipnja 2013.Hina, Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica saslušan je u utorak u Europskom parlamentu, koji će se o njegovu nastupu izjasniti slijedeći tjedan, 12. lipnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Mimica je u utorak prije podne tri sata pred nadležnim odborima odgovarao na pitanja zastupnika Europskog parlamenta iz područja zaštite potrošača, u okviru postupka saslušanja kandidata za povjerenika Europske komisije. Članovi tih odbora nakon saslušanja će dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za člana kolegija i povjerenika za resor koji treba preuzeti. Šef socijalističkog zastupničkog kluba u Europskom parlamentu Hannes Swoboda uvjeren je da će europski zastupnici dati potporu Nevenu Mimici. "Nema sumnje da će mu Europski parlament dati potporu. Potpuno sam uvjeren da će Neven Mimica kao povjerenik raditi odličan posao, jer poznaje europska pitanja i on će biti snažan hrvatski glas u Europskoj komisiji", izjavio je Swoboda.

S druge strane, klub zastupnika Europske pučke stranke izrazio je blage rezerve, zatraživši od Mimice da konkretnije odgovori na pitanja zastupnika prije nego što bude potvrđen kao povjerenik. Andreas Schwab, njemački kršćanski demokrat, član kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), izjavio je EPP ima dva zahtjeva od budućeg povjerenika za zaštitu potrošača. Prvi je da osigura odgovarajuće transponiranje europskog u nacionalna zakonodavstva država članica. Također traži da se budući povjerenik obveže da će brzo pokrenuti postupak protiv onih zemalja članica koje ne poštuju europske zakone.

EPP ističe da će budući povjerenik morati osigurati potrebna sredstva za normalno funkcioniranje platforme za rješavanje sporova preko interneta. Riječ je o internetskom portalu na svim službenim jezicima EU-a na kojem bi potrošači rješavali sporove za robu koja je premale vrijednosti da bi se problem rješavao na sudu. Swoboda je te zamjerke nazvao uobičajenim političkim igrama, u kojima se svakome tko dolazi iz druge političke skupine moraju naći neke zamjerke. "To su uobičajene političke igre. Da je bio previše konkretan, onda bi mu rekli da ulazi previše u detalje", rekao je Swoboda. Zastupnički klub socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu ocijenio je Mimičin nastup "dobrim, poštenim i vjerodostojnim" te najavio da će glasovati za njegovo imenovanje slijedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu."Kandidat za povjerenika davao je poštene odgovore.

Nije obećao ništa što ne može ispuniti. Općenito, imao je dobar, pošten i vjerodostojan nastup", izjavila je socijalistička zastupnica Dagmar Roth-Behrendt, članica odbora za okoliš i zdravlje. Sam Mimica je rekao da je na članovima nadležnih odbora da ocijene njegov nastup. Rekao je da se u posljednja četiri tjedna temeljito pripremao za saslušanje, u čemu su mu pomogle stručne službe Europske komisije te dodao da ga nijedno pitanje nije iznenadilo."Ove pripreme su mi omogućile da uđem u svaku od postojećih tema unutar politike zaštite potrošača, da se upoznam sa stanjem stvari i poslom koji stoji pred budućim povjerenikom", rekao je.

Pri saslušanjima u Europskom parlamentu nije rijetkost da zastupnici postavljaju pitanja koja su potpuno izvan resora koji će budući povjerenik preuzeti, pitanja koja se odnose na osobni integritet kandidata, na njegove političke ili svjetonazorske stavove ili neke afere, ako ih je imao, u dotadašnjem političkom životu, ali ovaj put nijedno od 30-tak pitanja, a zajedno s potpitanjima bilo je oko 60, nije izlazilo izvan okvira politike zaštite potrošača. "Mislim da ovoga puta ja nisam bio sugovornik koji im je mogao pružiti priliku da se dotaknu ili usmjere na neku od tema koja ne bi bila vezana uz sam resor", rekao je Mimica.

Tijekom saslušanja zastupnici su postavili niz pitanja kojima su htjeli provjeriti Mimičino znanje o politici zaštite potrošača te o njegovim planovima za slijedećih 16 mjeseci, to jest do kraja mandata ove komisije. Zastupnici su postavljali pitanja o preprekama u e-trgovini, o zaštiti proizvoda i kontroli tržišta, o medicinskim uređajima i o politici potrošača u vrijeme krize. Mimica je izrazio uvjerenje da se do kraja mandata sadašnje Europske komisije može postići poboljšanje na području zaštite potrošača.Mimica se u uvodnom izlaganju snažno zauzeo za provedbu postojećih zakona o zaštiti potrošača, rekavši kako "prava koja se ne primjenjuju zapravo ni ne postoje". Istaknuo je da će, bude li potvrđen, raditi na konsolidaciji postojećeg zakonodavstva iz toga područja i njegovoj provedbi, a bitnim dijelom zaštite potrošača smatra njihovu obaviještenost o pravima koja imaju, stoga je ukazao na potrebu dodatnog informiranja o tome. "Vidim se kao čuvar politike zaštite potrošača", rekao je Mimica.

U utorak popodne iza zatvorenih vrata sastali su se koordinatori zastupničkih klubova u odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Oni će sastaviti nacrt pisma s ocjenom o nastupu kandidata za povjerenika, koje će onda uputiti konferenciji predsjednika, koju čine predsjednici svih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu. To će tijelo dati svoju ocjenu u četvrtak, 6. lipnja, a tjedan kasnije, 12. lipnja, o novom povjereniku glasovat će cijeli Europski parlament na plenarnoj sjednici.Povjerenika imenuje Vijeće EU-a kvalificiranom većinom uz suglasnost predsjednika Europske komisije, dok je mišljenje Europskog parlamenta savjetodavno. Europski parlament zajedno s Vijećem odlučuje o imenovanju cijele Komisije, ali za pojedinačne članove Komisije daje samo neobvezujuće mišljenje, iako je teško očekivati da bi Vijeće imenovalo povjerenika mimo volje Parlamenta.

Hrvatska vlada kandidirala je Mimicu za povjerenika 25. travnja, a isti dan predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača.Dolaskom novog povjerenika sadašnji resor zdravlja i zaštite potrošača, kojem je na čelu malteški povjerenik Tonio Borg, dijeli se na dva dijela - zdravlje, kojem na čelu ostaje Borg, i zaštita potrošača. Hrvatski povjerenik preuzima dužnost od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., a obnašat će je do isteka mandata ove Komisije 31. listopada 2014.