c S
Dnevne novosti

Ministar: Italija u dobrom položaju da prevlada krizu

12.06.2012 07:14 MILANO, 11. lipnja 2012.(Hina/Reuters), Mjere koje je Italija dosad usvojila dobra su osnova da se treće najsnažnije gospodarstvo eurozone nosi s trenutnim financijskim teškoćama, objavio je u ponedjeljak talijanski ministar industrije i tako odbacio mogućnost da Rim zatraži pomoć izvana.

"Italija je proteklih mjeseci poduzela sve potrebne mjere da se spasi", rekao je ministar Corrado Passera upitan hoće li i Italija poput Španjolske zatražiti pomoć europskih partnera.

Govoreći na marginama konferencije u Milanu, Passera je rekao da su provedene mjere štednje svrstale Italiju "među zemlje koje se bolje nose s financijskom krizom u kojoj se nalazi Europa".

Nakon odluke europskih čelnika da sa 100 milijardi eura pomognu dokapitalizirati španjolske banke, brojni analitičari vjeruju da je Italija iduća zemlja koja će trebati financijsku pomoć.

Aktivnosti u talijanskom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju za 0,8 posto, pritisnute padom domaće potražnje, a na godišnjoj razini pale su 1,4 posto, objavio je državni statistički ured ISTAT.

Pad aktivnosti za 0,8 posto u prvom tromjesečju označava pad BDP-a treće tromjesečje zaredom, i to po najvećoj stopi od prvog tromjesečja 2009.

Italija je najsporije rastuće gospodarstvo eurozone u posljednjih deset godina, a predviđa se da će u ovoj i idućoj godini nastaviti zaostajati za većinom svojih partnera.