c S
Dnevne novosti

Odbor: izvješće nakon svakog sastanka Europskog vijeća

05.06.2013 07:24 ZAGREB, 4. lipnja 2013.(Hina), Predsjednik Vlade RH podnosit će Hrvatskome saboru više od dva puta na godinu izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća, zaključeno je nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe koji je raspravio zakonski prijedlog o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima.

Moguću promjenu sadašnje odredbe koja predviđa samo dva premijerova izvješća najavio je, u ime predlagatelja Odbora za Ustav i Poslovnik, njegov predsjednik Peđa Grbin ne navodeći kako će ona u konačnici izgledati. Da su samo dva izvješća nedovoljna, smatraju i zastupnici oporbenoga HDZ-a.

Premijer bi uvijek, prije i nakon svakog sastanka Europskog vijeća, trebao podnositi izvješće, istaknuo je HDZ-ovac Vladimir Šeks tumačeći da interakcija može samo dati bolje rezultate. Misli i da bi zaključak o stajalištima Hrvatske koja se donesu u odboru, to jest Saboru, trebao biti obvezujući za Vladu, s čim se ne slaže Grbin. Apsolutno obvezivanje onemogućilo bi postizanje kompromisa, što je načelo djelovanja u institucijama EU-a, poručio je SDP-ov zastupnik.

HDZ-ovci su se zapitali i smije li Sabor svoje zakonodavne ovlasti prenositi na novi Odbor za europske poslove. Predložili su da se u nazivu zakona umjesto riječi 'suradnja' upotrebljava riječ 'nadzor', a smatraju i kako bi umjesto 'europskih poslova' trebao upotrebljavati pojam "poslovi Europske unije". Nezadovoljni su i što je zakon tek sad u proceduri, pa do 1. srpnja, kada stupa na snagu, treba proći oba saborska čitanja.

Nedostatak novca i prostora glavni su problemi zatvorskog sustava, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući izvješće o stanju kaznionica u 2011. i 2012., koje se također našlo pred Odborom. U prošloj godini donekle je smanjen broj zatvorenika, a blago je povećan broj zatvorskog osoblja, stanje sigurnosti je više nego zadovoljavajuće – zabilježen je samo jedan uspješan bijeg, rekao je ministar.

Trendovi su daljnje smanjenje broja zatvorenika, čemu će pridonijeti Prekršajni i Kazneni zakon prema kojima se za zatvorske kazne do godine dana ne ide u zatvor, rekao je Miljenić, koji očekuje rasterećenje zatvorskog sustava.