c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o medicinskim proizvodima

13.10.2011 07:26 ZAGREB, 12. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja prijedlogom izmjena Zakona o medicinskim proizvodima, kojim se kvaliteta i sigurnost medicinskih proizvoda u Hrvatskoj usklađuje s europskim propisima.

Po predloženim zakonskim odredbama, Agencija za lijekove i medicinske proizvode ubuduće bi raspolagala podacima o svim hrvatskim proizvođačima medicinskih proizvoda kao i zastupnicima stranih proizvođača u Hrvatskoj.

Naime, nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji sve pravne i fizičke osobe koje proizvode, odnosno izrađuju medicinske proizvode bit će obvezne podnijeti zahtjev za upis u očevidnik proizvođača medicinskih proizvoda koji vodi Agencija, a radi upisa u europsku bazu podataka za medicinske proizvode (EUDAMED).

Istodobno, dopustio bi se i promet medicinskim proizvodima i tvrtkama čije sjedište nije u Republici Hrvatskoj. Zakonskim odredbama regulira se i način izrade uputa za uporabu medicinskog proizvoda, koje, ističe se, moraju biti na hrvatskom jeziku, čitljive i korisniku razumljive.