c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: prijedlog Poslovnika je antidemokratski

13.06.2013 07:20 ZAGREB, 12. lipnja 2013.Hina, Oporbeni zastupnici i u pojedinačnoj su se saborskoj raspravi usprotivili poslovničkom rješenju po kojem neće moći replicirati na premijerovo izvješće o stanju u državi i radu Vlade, nazivajući ga antidemokratskim i "dostojnim Sjeverne Koreje".

Laburist Branko Vukšić uvjeren je da se takvim poslovnikom želi ukinuti opoziciju. "Ako nemamo pravo replicirati, premijer se ne treba ni obraćati Saboru. Ako tu moram sjediti kao mumija, ja ga prvi neću slušati. Radije ću otići na kavu", poručio je Vukšić. Na ograničavanje govora zastupnika žali se i HDSSB-ov Zoran Vinković. "Sjećam se kada sam gospođi Kosor nosio onu dječju torbu i to je tada bilo zanimljivo. Sad neću smjeti upitati premijera ni kako je, sat vremena nakon njegova govora u Saboru", rekao je Vinković.

Đurđica Sumrak (HDZ) kazala je, pak, da je predloženi poslovnik dostojan Sjeverne Koreje. "Sve više dobivamo konture Poslovnika kao da ih je pisao Kim Il Sung, taman za njega. Sat vremena govori, a oni svi kliču i bacaju se ničice, ništa ne prigovaraju", rekla je Sumrak. Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predloženi poslovnik smatra ustavno dvojbenim, jer se premijer i ministri biraju u Saboru.

Usprotivila se prijedlogu da o naknadnom imenovanju pojedinog člana Vlade ne raspravlja saborski plenum, već odbori. "Zašto bi jedan kandidat za ministra govorio pred odborima, a ostali pred saborskim plenumom? Živimo u sustavu parlamentarne demokracije i svi ministri moraju biti izabrani po istoj proceduri", kazala je Kosor, a vladajuće je, kao bivša premijerka, poučila da premijeru u Hrvatskom saboru ne treba posebna zaštita. "Premijera nitko ne treba štititi i braniti u Saboru. On se mora braniti sam, svojim radom, kompetencijom i znanjem", rekla je Kosor.

Prigovore oporbe odbacio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđa Grbin (SDP). "Godišnjeg izvješća predsjednika Vlade do sada nije ni bilo. On se tijekom cijelog mandata mogao pojaviti samo na aktualnom prijepodnevu i ne odgovoriti ni na jedno pitanje. Ovim se uvodi obveza da jednom godišnje upozna Sabor i javnost o radu Vlade u zadnjih godinu dana i stanju u državi.

Nakon toga će se voditi rasprava u kojoj će sudjelovati sve političke grupacije. Ne vidim kako se uvođenjem jednog novog instituta guši demokracija", kazao je Grbin. Ništa spornog ne vidi ni u raspravi o kandidatima za ministre na odborima, umjesto na saborskom plenumu. Naglasio je da će svi zainteresirani zastupnici moći sudjelovati u tim sjednicama, koje će biti otvorene za javnost, i postavljati pitanja kandidatima. Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti sutra.