c S
Dnevne novosti

Skup o programu IPA jadranske prekogranične suradnje

18.11.2011 07:18 OPATIJA , 17. studenog 2011.(Hina), Upravna tijela i ustanove primorsko-goranske županije kandidirale su za drugi natječaj Programa IPA jadranske prekogranične suradnje 16 projekata, a županija je u trima prvi put preuzela ulogu vodećeg partnera, kazao je na konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina.

Konferencija za novinare sazvana je u povodu sastanaka radne skupine i zajedničkog odbora za praćenje Programa IPA jadranske prekogranične suradnje koji će danas i sutra biti održani u Opatiji.

Komadina je rekao da su županija i njezina tijela na europske natječaje prijavile dosta projekata. Do sada je dovršeno 30 projekata za ukupno 27,6 milijuna eura, u provedbi je 17 projekata vrijednih 56,1 milijun eura, a najveći od njih je izgradnja središnje zone za gospodarenje otpadom "Marišćina".

Župan je još istaknuo da su u sklopu prvog natječaja programa IPA prekogranične suradnje partneri iz županije prijavili 20 projekata, a odobreno ih je osam te da županija želi preuzeti vodstvo u provedbi projekata prekogranične suradnje, od kojih su sada važni prometni i energetski projekti.

Predsjednica upravljačkog tijela programa IPA Adriatic Giovanna Andreoli kazala je da će se za dvodnevna sastanka u Opatiji odlučiti o odobrenju natječaja za strateške projekte za Jadran, odnosno za projekte zaštite mora, prometne projekte, istraživanja i inovacije.

Istaknula je da je u sklopu programa za Jadran, u kojemu sudjeluje više zemalja, Hrvatska, nakon Italije, druga zemlja po broju stanovnika.

S prvog natječaja odobrena su 33 projekta od ukupno 75 milijuna eura, a drugi natječaj, od 87 milijuna eura, na koji je prijavljeno 250 projekata, zatvoren 2. studenoga, kazala je Andreoli.