c S
Dnevne novosti

Sorensen: realno je da BiH 2020. bude članica EU

27.09.2012 07:10 MOSTAR, 26. rujna 2012.(Hina), Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) Peter Sorensen rekao je u srijedu navečer gostujući u programu BN Televizije da je realno da BiH 2020. godine postane članica Europske unije.

"Ne griješe oni koji govore o 2020. godini za ulazak BiH u EU ako se pogleda iskustvo regije - Hrvatske, Slovenije", rekao je Sorensen. Pri tome je pojasnio da je BiH, osim što je kompliciranije ustrojena, u stanju ispuniti obveze koje je postavila Europska unija. Ključnom je ocijenio spremnost domaćih političara na postizanje kompromisa te provođenje potrebnih reformi.

Za BiH još uvijek nije zaključen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU jer vlasti te zemlje nisu ispunile potrebne uvjete. Za podnošenje aplikacije za članstvo u Europskoj uniji političari u BiH su se obvezali provesti smjernice koje su krajem lipnja usuglašene na sastanku u Bruxellesu.

Najveći je problem postići dogovor oko provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koja se odnosi na prava predstavnika manjina da se mogu kandidirati i biti birani na najviše državne pozicije čemu je pridodana i potreba da se popravi pozicija Hrvata.