c S
Dnevne novosti

Srbija i Kosovo: napredak u provedbi sporazuma o normalizaciji

09.07.2013 07:12 BRUXELLES, 8. srpnja 2013.Hina, Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci postigli su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu napredak u rješavanju pitanja telekomunikacija i energetike, priopćila je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu poliitku Catherine Ashton.

"Tekstovi sporazuma o telekomima i energiji skoro su dovršeni", kaže se u priopćenju Catherine Asthon nakon završetka 13. kruga pregovora između Srbije i Kosova pod pokrovitljestvom EU-a. Dvije strane su u travnju postigle povijesni sporazum o normalizaciji odnosa, a sada se razgovora o provedbi plana za njegovu primjenu.

Asthon je najavila da će u sljedećih nekoliko dana posjetiti Beograd i Prištinu, a novi sastanak u Bruxellesu dvojice premijera predviđen je 24. srpnja u Bruxellesu. Thaci je rekao da je o pitanjima telekomunikacija i energetike postignut načelan dogovor i da će o još nekim pojedinostima biti riječi kada Asthon dođe u posjet Beogradu i Prištini.

Srbijanski premijer Ivica Dačić je rekao da je došlo do određenog napretka, ali da još ima neriješenih detalja koja treba dogovoriti. Provedba sporazuma o normalizaciji bit će jedan od bitnih uvjeta za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj bi Srbija trebala otvoriti pristupne pregovore, a za Kosovo za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.