c S
Dnevne novosti

Turudić - sudac mora biti siguran u svoju presudu

20.01.2014 07:22 ZAGREB, 19. siječnja 2014.(Hina), Predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu Ivan Turudić izjavio je da sudac mora biti siguran u odluku koju je donio pa da zato i očekuje da će Vrhovni sud potvrditi njegovu nepravomoćnu odluku o izručenju Njemačkoj bivšega dužnosnika sigurnosne službe Josipa Perkovića.

"Svaki sudac koji donese odluku mora biti siguran u svoju odluku i ako si siguran, očekuješ da će biti i potvrđena", rekao je Turudić istaknuvši kako "bi bio sretniji da njegova odluka o izručenju Josipa Perkovića bude potvrđena". "Upravo zbog toga postoji Vrhovni sud da odluči jesi li sudio kako treba ili nisi", rekao je Turudić u emisiji "Nedjeljom u 2" Hrvatske radiotelevizije (HRT), u kojoj je iznio i ocjenu da je pritisak sadašnje vlade, u slučaju Perković, najgori pritisak na pravosuđe ikada učinjen. Potvrdio je da zna da je Vrhovni sud već donio odluku, ali je ustvrdio da ne zna kakva je odluka, koja će biti objavljena idući tjedan.

Na pitanje može li Ustavni sud zaustaviti izručenje Josipa Perkovića ako odluku potvrdi Vrhovni sud, Turudić je odgovorio da Ustavni sud to načelno "može učiniti, ako traže privremenu mjeru". Novinarsko pitanje o tome kakvu poruku građanima šalju hrvatski sudovi kada o dva ista predmeta - slučaju Perković u kojemu je nepravomoćnu odluku o izručenju donio zagrebački Županijski sud i slučaju Zdravka Mustača, čije je izručenje odbio Županijski sud u Velikoj Gorici, prokomentirao je riječima da su to predmeti pod velikom medijskom pozornošću. "Ali zapravo se radi o situaciji koja uopće nije rijetka i posve je moguće da dva suda donesu različite odluke", rekao je.

Istaknuo je kako misli da je problem u tome što Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nije uložio žalbu jer, objasnio je "tada bi Vrhovni sud donio konačnu odluku i ne bi bilo zbunjenosti javnosti i Vrhovni sud bi konačno ostvario svoju Ustavom određenu ulogu, a to je jedinstvena primjena prava na području RH". "Možda smo i mi i oni u pravu, ali sad nikad nećemo znati", rekao je s obzirom na činjenicu da ŽDO nije u slučaju Mustač uložio žalbu. Na pitanje novinara boji li se nakon današnje emisije "visokog izvora iz Vlade", Turudić je rekao da se ne boji i da se nije bojao ni prethodnih izjava "visokog izvora".

Na upit misli li da je premijer Zoran Milanović taj "visoki izvor iz Vlade", koji je rekao da je sudsko vijeće "izvršilo državni udar vodenim pištoljem" Turudić je kazao kako "svaki čovjek ima svoj stil, i stil visokog izvora je vrlo poznat i ponavlja se dnevno u medijskim istupima, a premijer Milanović nije demantirao da je on visoki izvor". "Nikada neću reći da je to premijer Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu samo pretpostaviti i zaključiti", izjavio je.

Turudić smatra da bi bilo poštenije da se premijer Milanović izravno javi ako ima prigovor, a na napomenu da bi se onda to moglo shvatiti kao pritisak na sudbenu vlast, Turudić je rekao kako " ne vidi u čemu je bitna razlika između 'visokog izvora iz Vlade' i premijera, ali bi stvari bile jasnije". Izjavu o državnom udaru vodenim pištoljem smatra uvredljivom izjavom koja se ne smije događati visokim dužnosnicima. "To je direktan napad na načelo podjele vlasti i zapravo napad na demokraciju u Hrvatskoj, napad koji ruši temelje ustavno-pravnog poretka", ustvrdio je Turudić, koji je to ocijenio i "besprizornim napadom".

Još gorim smatra napad toga neimenovanog visokog izvora na predsjednika Vrhovnoga suda. "Ako dobro interpretiram njegove riječi taj visoki izvor rekao je da predsjednik Vrhovnoga suda nema kontrolu nad dijelom sudaca Vrhovnoga suda. Ta izjava ulazi u anale najgorih izjava koje su dali u 20 godina hrvatske demokracije i države", izjavio je Turudić.

Na pitanje "može li objasniti zašto vlada toliko inzistira da se Perkoviću sudi u Hrvatskoj", odgovorio je kako uistinu ne bježi od odgovora na to pitanje, ali da jednostavno nema i ne zna odgovor. Ponovio je ocjenu da "sadašnja Vlada, u konkretnom slučaju Perković, vrši najgori pritisak na pravosuđe koji je ikada učinjen". S tim u vezi spomenuo je i ulogu nekih medija i rekao da nikada nije i neće tužiti novinare, jer to nije posao sudaca. Rekao je da je pritiska na pravosuđe bilo i u slučajevima sudca Mislava Kolakušića i vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.