c S
Dnevne novosti

Vlada odgovorila V. Reding

06.09.2013 07:18 ZAGREB, 6. rujna 2013.(Hina), Vlada je odgovorila europskoj povjerenici za pravosuđe Viviana Reding, izražavajući čuđenje što Reding u svome novom pismu spominje moguće mjere protiv Hrvatske ukoliko ona brzo ne izmijeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, objavio je u četvrtak navečer Novi list.

Kako piše Novi list, vlada je iznenađena spominjanjem mogućnosti aktiviranja zaštitih mjera jer smatra da bi to došlo u obzir tek u slučaju ozbiljnih nedostataka u primjeni europske pravne stečevine.Hrvatska izvršava europski uhidbeni nalog, piše vlada kako prenosi Novi list.

"Štoviše, uputili smo vam i jasno definiran vremenski redoslijed u kojemu će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Saboru i stupiti na snagu. Dakle, u svrhu usklađivanja s acquisom, poduzeli smo sve radnje koje smo smatrali potrebnika, ali i koje ste vi od nas tražili", navodi Novi list pojedinosti iz pisma.

Prema istome izvoru vlada u pismu Reding tvrdi da su Slovenija i Češka također vremenski ograničile primjenu uhidbenog naloga iako to nisu dogovorile u pristupnim pregovorima, ali nisu zbog toga kažnjene. Reding je izjavila u srijedu da je poslala novo pismo hrvatskoj vladi u kojemu traži brzu promjenu zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga.

"Poslala sam danas novo pismo hrvatskoj vladi i očekujem brzu i glatku promjenu toga zakona", rekla je Reding u Bruxellesu. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković", kojim primjenu Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002.