c S
Dnevne novosti

Linić: Zakon o privatizaciji Ine ne treba mijenjati

20.02.2013 07:22 ZAGREB, 19. veljače 2013.(Hina), Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako u Ministarstvu financija smatraju da je Zakon o privatizaciji INA-Industrija nafte d.d. u skladu s pravilima EU i pravilima o tržišnoj utakmici te kako ga nije potrebno bitno mijenjati.

Linić je potvrdio da je Ministarstvo financija dobilo prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine. Prema najavama nekih medija, tim bi se izmjenama u sklopu usklađivanja s pravilima EU, iz Zakona izbrisao članak 10. o zaštiti interesa Republike Hrvatske. "U Ministarstvu financija smatramo da je Zakon u skladu s europskom regulativom i da ga nije potrebno bitno mijenjati", kazao je Linić u Temi dana HTV-a.

Najavio je da će resor financija pripremiti elaborat oko tog dijela. Ne mislim da ćemo se složiti, ali u ovom slučaju mogu reći svoje mišljenje, rekao je Linić ponavljajući kako u njegovu ministarstvu smatraju da je Zakon u skladu s pravilima EU, u skladu s pravilima o tržišnoj utakmici, te da ga ne treba mijenjati. U Ministarstvu gospodarstva danas poslije podne se vezano za najave izmjena Zakona o privatizaciji Ine samo moglo doznati kako se izmjene pripremaju i kako će njima zakon biti usklađeno s europskim pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja.

Portal energetika.net danas je objavio kako je Vlada pripremila nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine prema kojima se država, u sklopu pridruživanja EU, odriče posebnih prava u Ini sadržanih u članku 10. Taj bi se članak, pod nazivom Zaštita interesa i sigurnosti RH, ukinuo, a takva bi odredba stupila na snagu pristupanjem Hrvatske EU, najavljuje taj portal uz napomenu da je u posjedu nacrta prijedloga.

Članak 10. Zakona o privatizaciji Ine regulira zaštitu interesa države u Ini, odnosno neka posebna prava kao što su kontrole nad promjenama u vlasništvu, pravu veta na određene odluke uprave društva, itd. Taj članak regulira i da u slučaju postupka likvidacije nad Inom ili njezinim pravnim sljednikom, a za čitavo vrijeme dok je država vlasnik jedne ili više dionica s pravom glasa, Republika Hrvatska ima pravo prvokupa cjelokupne, odnosno dijela imovine Ine po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti. Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, a mađarski MOL 49,08 posto.