c S
Dnevne novosti

Sabor o sporazumu o financiranju IPA programa

13.12.2013 07:22 ZAGREB, 12. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA – komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu.

Zakonom se potvrđuje Sporazum o financiranju između Vlade RH i Europske komisije koji se odnosi na Nacionalni program za Hrvatsku u okviru predmetnog IPA programa. Sporazum o financiranju predstavlja pravnu osnovu za financiranje projekata koje je Republika Hrvatska predložila u okviru programa IPA – komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu.

Ukupna vrijednost Programa za 2013. godinu iznosi 104,4 milijuna kuna. Vrijednost koja je predviđena darovnicom EU Republici Hrvatskoj iznosi 87,8 milijuna kuna, dok će ostatak iznosa osigurati tijela državne uprave u svojim proračunima. Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec najavila je da će zastupnici sutra glasati i o Prijedlogu nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske.

Nacrt ustavnih promjena mora dobiti podršku natpolovične većine, odnosno najmanje 76 zastupnika, nakon čega se tekst vraća Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji treba utvrditi konačni prijedlog ustavnih promjena, o kojemu ponovno raspravlja Sabor. Ustavne promjene na kraju trebaju dobiti podršku najmanje dvije trećine zastupnika, tj. 101 glas.