c S
Dnevne novosti

HSS Vladi: povucite odluku o pripajanju bolnica

03.01.2014 07:09 ZAGREB, 2. siječnja 2014. (Hina), Hrvatska seljačka stranka (HSS) u četvrtak je od Vlade zatražila povlačenje odluke od 18. prosinca 2013. o pripajanju bolnica Novi Marof i Klenovnik Županijskoj bolnici Varaždin, bolnice u Pakracu Županijskoj bolnici Požega i bolnice u Novoj Gradiški bolnici u Slavonskom Brodu, jer smatra da su to štetne odluke i za bolnice koje pravno prestaju postojati i za bolnice kojima se pripajaju.

"Pripajanje bolnica drugo je ime za postupno gašenje istih", priopćio je HSS. Navodi kako je Odluka Vlade o pripajanju Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu izazvala ogorčenje stanovnika cijele županije, a najviše njenog zapadnog dijela te da je potpuno jasno da to pripajanje u početku znači smanjenje opsega dijagnostičkih i terapijskih postupaka koje neminovno dovodi do postupnog zatvaranja bolničkih odjela i specijalističkih ambulanti. Drži da će to rezultirati smanjenjem dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranicima i padom kvalitete liječenja.

"Vrlo brzo doći će i do otpuštanja radnika kako je to najavio resorni ministar Rajko Ostojić. U konačnici slijedi zatvaranje bolnice što i je prvenstveni cilj ove odluke", tvrde u HSS-u. Ta stranka traži i izmjene i dopune Zakona o sanaciji javnih ustanova kako bi se prestale nanositi štete postojećim zakonom. "Izmjenama i dopunama Zakona mora se utvrditi početak vraćanja dugova dobavljačima županijskih bolnica kako bi iste mogle normalno funkcionirati. Izmjenama zakona moraju biti otklonjene nepoznanice, u slučaju lošeg poslovanja u sanacijskom razdoblju i mora biti određeno tko snosi gubitke iz toga razdoblja jer bi se mogla dogoditi apsurdna situacija da bolnice iz sanacije izađu s gubitkom većim od onog prije sanacije", navodi HSS.

Dodaje kako je prošlo 13 mjeseci od donošenja tog zakona o sanaciji bolnica te pita što se donošenjem tog zakona dobilo?  "Zakon je otkrio svu slabost lokalne i regionalne samouprave te je iznjedrio mračne nakane vladajućih da uzmu ono što su na lokalnim izborima izgubili. Uzimajući pod svoju kontrolu zdravstvene ustanove, prije svega bolnice, uzeli su od županija subjekte koje su u pojedinim slučajevima imale i veći proračun od samih županija", navodi HSS. Tvrdi i kako je nepoznata metodologija izrade sanacijskog programa kao i sudbina nastalih obveza za vrijeme sanacije jer se pokazalo da su sve ustanove za vrijeme sanacije još i povećale gubitke, a nepoznati su i kriteriji za izbor i imenovanje sanacijskog upravitelja.