c S
Dnevne novosti

Ured Vlade dobiva zamjenika savjetnika premijera

07.01.2014 07:22 ZAGREB, 3. siječnja 2014.Hina, Ured Vlade bit će proširen novim radnim mjestom - zamjenika savjetnika predsjednika Vlade - koji će biti zadužen za poslove vezane uz sastanke Europskog vijeća, a Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dobio je radno mjesto voditelja Ureda dobrodošlice, odlučila je Vlada.

Prema izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, zamjenik savjetnika premijera imat će koeficijent složenosti poslova 3,000, a imenovan je s obzirom na to da su se aktivnosti Ureda znatno intenzivirale ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te je proširen djelokrug poslova vezan uz sastanke Europskog vijeća.

Ulaskom u EU značajno se promijenio način sudjelovanja predsjednika Vlade na sastancima Europskog vijeća kao i metodologija pripreme za te sastanke budući da Hrvatska mora preuzeti znatno aktivniju ulogu u radu Vijeća te će stoga Ured predsjednika Vlade po potrebi koordinirati ministarstva i druga tijela državne uprave pri izradi prijedloga stajališta Hrvatske koji će se iznositi na sastancima Vijeća, stoji u obrazloženju odluke.

Prema izmjenama Uredbe, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dobiva radno mjesto voditelja Ureda dobrodošlice s koeficijentom složenosti poslova 2,425. Ured dobrodošlice ustrojen je temeljem Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske u svrhu olakšavanja procesa integracije u hrvatsko društvo. U njemu povratnici i useljenici, kao i svi drugi zainteresirani Hrvati izvan Hrvatske, mogu dobiti potrebne informacije i pomoć u rješavanju pravnih i drugih pitanja, što uključuje i pomoć savjetnika u prvim koracima integracije u hrvatsko društvo.

Upitana nakon sjednice Vlade, je i Hrvatsko potreban takav Ured, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je kako je to pitanje za Ured. "Treba vidjeti što će Ured raditi, pretpostavljam neku vrstu komunikacije s ljudima koji se eventualno žele vratiti", dodala je. Na upit očekuje li neku konkretnu korist od rada tog Ureda, Pusić je odgovorila kako bi bilo dobro ako će privlačiti visokokvalificirane stručnjake da se vrate u Hrvatsku.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi, ja ne znam na koji će oni način funkcionirati. Ako funkcioniraju tako da privuku recimo ljude našeg porijekla ili naše ljude s visokim kvalifikacijama i stručnjake da se angažiraju natrag u Hrvatsku, to bi svakako bilo dobro", rekla je. Novo radno mjesto u Uredu Vlade, Pusić nije htjela komentirati.