c S
Dnevne novosti

Ostojić pozvao Babića da potpiše postojeći kolektivni ugovor

09.01.2014 07:20 ZAGREB, 8. siječnja 2014.(Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić pozvao je predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivicu Babića da potpiše granski kolektivni ugovor za zdravstvo, te poručio da, unatoč prijetnjama štrajkom, neće pristati na strukovni kolektivni ugovor samo za liječnike.

Novih kolektivnih pregovora neće biti, a Babić se može samo pridružiti ostalim sindikatima i potpisati postojeći granski kolektivni ugovor, sklopljen početkom prosinca prošle godine, poručio je Ostojić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Ponovio je i da štrajk u bolnicama, ako se nastavi, neće biti plaćen, te će se iskoristiti sve zakonske mogućnosti za pravilnu organizaciju rada tijekom štrajka. HLS, koji nije pristao na novi kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, o ponovnom aktiviranju štrajka odlučit će u petak na sjednici Štrajkaškog odbora.

Ostojić je istaknuo da će poštivati Odluku Ustavnog suda o ukidanju Odluke o uvođenju radne obveze doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama, ali i Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, koji određuje koji sindikati sudjeluju u pregovorima. Podsjetio je da pregovarački odbor sindikata u zdravstvu ima osam članova, te da su svi, osim Babića, potpisali novi kolektivni ugovor. Voditeljicu emisije zanimalo je i hoće li Ministarstvo zdravlja istražiti invaliditet Ivice Babića, kojega je Nikica Gabrić nazvao "lažnim ratnim invalidom", na što je ministar odgovorio da je to stvar ministarstava branitelja i rada i mirovinskog sustava.

Radi smanjenja listi čekanja, koje su u nekim bolnicama povećane i četiri puta, najavio je uvođenje smjenskog rada, rada poslijepodne i subotom, što su već neke bolnice uvele, a do početka veljače na smjenski bi rad trebale prijeći i sve županijske bolnice. Za masterplan spajanja bolnica Ostojić kaže da će biti objavljen u veljači. Ustvrdio je da će biti značajnih restrukturiranja, ali se nijedna bolnica neće zatvoriti. No, odbio je precizirati pojedinosti, primjerice je li se odustalo od spajanja Ortopedske klinike u Lovranu s KBC-om Rijeka.

Za sad je, kaže, sigurno da će biti manje kreveta za akutne dijagnoze, ali će se povećati broj kreveta za kronične pacijente, degenerativne bolesti i palijativnu skrb. Kninska bolnica ima intenciju da se restrukturira u bolnicu za palijativu. Tamo će se napraviti novi odjel za palijativnu skrb i hospicij za južnu Hrvatsku, ali će u toj bolnici ostati i četiri osnovne djelatnosti - interna, kirurgija, pedijatrija i ginekologija. Ministar je opovrgnuo optužbe iz Pakraca i Nove Gradiške da su spajanja bolnica političke odluke koje ne donose nikakve uštede.

Poručio je da bolnice spajanjem "gube samo svoju tablu", ali ih nitko neće odnijeti. U njima će ostati zdravstveno osoblje, a reducirat će se samo djelatnosti koje se preklapaju, što se prvenstveno odnosi na administraciju i nezdravstvene djelatnosti. "Pakrac, koji sada ima 35 specijalista, ubuduće će ih imati 140. Građani neće morati nikamo putovati, liječnici će dolaziti njima iz Požege i pregledavati ih u njihovom gradu nekoliko puta tjedno", rekao je Ostojić. Najavio je da bi novi pravilnik o dopunskom radu trebao riješiti gotovo 15 godina dugu praksu po kojoj bolnički liječnici poslijepodne ne rade u bolnicama, već privatno primaju pacijente.

Na upit o dušobrižničkoj ambulanti u koprivničkoj bolnici, u kojoj duhovnici sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja te imaju plaću u rangu psihologa, najavio je kako će taj problem uskoro biti riješen, kao i slučaj trojice svećenika u stalnom radnom odnosu u hrvatskim bolnicama. Nakon dojava o pojavi svraba u Slavonsko-brodskoj županiji, pozvao je sve koji imaju simptome da se jave liječniku, jer je terapija uspješna, jednostavna i brza, te poručio da nema opasnosti od epidemije. Također je odbacio mogućnost zakonskog omogućavanja roditeljima da sami odlučuju hoće li cijepiti svoje dijete. Cjepiva su spasila stotine tisuća ljudskih života i zakon se u tom pogledu neće mijenjati, poručio je Ostojić.