c S
Dnevne novosti

Novim sustavom javne nabave do uštede od 500 milijuna kuna godišnje

18.02.2014 07:20 ZAGREB, 17. veljače 2014.(Hina), Uvođenje objedinjenog sustava u središnju javnu nabavu, brže i učinkovitije planiranje i provođenje postupaka javne nabave, te standardizacija roba i usluga temeljni su ciljevi novog programa kojem se planira uštedjeti i do 500 milijuna kuna proračunskog novca godišnje, rečeno je na forumu u organizaciji Državnog ureda za središnju javnu nabavu.

Novim sustavom i softverom želimo racionalizirati troškove i biti transparentni, rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić podsjećajući da je ranijih godina sustav javne nabave nerijetko bio "uprljan" kojekakvim nezakonitim i netransparentnim poslovima. Novi softver, koji se za par mjeseci planira nabaviti javnim natječajem, omogućit će uštede i transparentnost tako da se više ne bi trebalo dogoditi da je netko uhvaćen s "prstima u pekmezu", poručila je Opačić.

Uvođenje novog sustava u javnu nabavu dio je Vladinih reformi, istaknula je Opačić i podsjetila da je prije godinu dana, kada se uvodila fiskalizacija, bilo onih koji su govorili da je to nemoguće. Danas vidimo da sustav radi, a u međuvremenu smo izradili i objedinili bazu svih korisnika socijalne pomoć. Tako ćemo uvesti i novi transparentni sustav u javnu nabavu, rekla je. Predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu Dario Janković rekao je da sustav sada obuhvaća 35 korisnika, od Ureda Predsjednika i Vlade, do Sabora, ministarstava, i to za 17 nabavnih kategorija.

Novim softverskim programom tu brojku moći ćemo proširiti na tisuću novih korisnika, a u konačnici, objedinjavanjem javne nabave, može se uštedjeti i do 500 milijuna kuna proračunskog novca, ustvrdio je. Primjerice, u državnom proračunu godišnje se za materijalne troškove potroši pet milijardi kuna, a uključivanjem više korisnika i objedinjenom nabavom procjenjuje se mogućnost uštede i do 10 posto, rekao je Janković dodajući da će integralni informacijski sustav omogućiti brže iskazivanje potreba naručitelja. Ilustrirao je to podatkom da je za naručivanje usluga telefonije u Hrvatskoj potrebno dva mjeseca, a u Velikoj Britaniji taj se posao obavi za dva dana.

Novi sustav javne nabave trebao bi potaknuti usvajanje elektroničkog poslovanja u hrvatskom gospodarstvu promicanjem konkurentnosti i produktivnosti na širem tržištu. Stoga su na današnji skup pozvane i tvrtke koje se bave takvim poslovima da predstave svoja informatička rješenja, odnosno aplikacije u području e-nabave.