c S
Dnevne novosti

Sabor: moguća još jedna odgoda rasprave o ZOR-u

26.02.2014 07:24 ZAGREB, 25. veljače 2014.(Hina), Hrvatski bi sabor, kako je ranije najavljeno, trebao započeti raspravu o novom Zakonu o radu (ZOR), no u Saboru se moglo čuti da će o svemu odlučiti Klub SDP-a, pa je moguće da će se rasprava još jednom odgoditi.

Rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a trebala se održati još prošlog tjedna, no u zadnji tren je prebačena za ovu srijedu. Da je moguća nova odgoda rasprave u petak je naznačio i predsjednik Sabora Josip Leko koji je, najavljujući zasjedanje, kazao kako se očekuje rasprava o novom ZOR-u, ali i upozorio da je moguća promjena plana.

"Moram iz mjere opreza reći kako je moguće da se dogovorimo još uvijek nekako drugačije. Vezano je to uz još neke kontakte socijalnih partnera", rekao je Leko u petak. Predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan potvrdio je Hini da su moguće promjene u redosljedu rasprave, ali i naglasio da se ZOR mora raspraviti.

"Radi se o prvom čitanju. Mi očekujemo da sindikati daju svoje prijedloge u vidu zakonskih poboljšanja, a neprihvatljivo je ovako ultimativno reći - stavite izvan snage pa ćemo razgovarati", rekao je Dragovan Hini. Poručio je da je SDP-u cilj omogućiti boljitak radnika i oporavak gospodarstva.

Sindikalne središnjice najavile su za sutra prosvjed na Markovu trgu, ako će na dnevnom redu Sabora biti rasprava o izmjenama ZOR-a. Sindikalni čelnici trebali bi pratiti raspravu sa saborske galerije, dok bi ispred Sabora trebali prosvjedovati članovi sindikata. Sindikati traže povlačenje spornog zakonskog prijedloga iz saborske procedure, te ponovne pregovore socijalnih partnera o novom ZOR-u.