c S
Dnevne novosti

Mrsić: sve gori omjer zaposlenih i umirovljenika

22.04.2014 07:16 ZAGREB, 18. travnja 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić upozorio je da u Hrvatskoj trenutno na jednog zaposlenog dolazi 1,2 umirovljenika, a budući da je hrvatsko gospodarstvo već šestu godinu u recesiji postoji bojazan da bi omjer zaposlenih i umirovljenika ubrzo mogao biti jedan prema jedan.

Jedini način da se taj omjer popravi je povećanje tržišta rada, o kojem ovisi i mirovinski sustav, te započnu reforme sustava koje će trajati godinama, sa ciljem da za 20 godina mirovine iznose 60 do 70 posto plaće, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare posvećenoj skupu "Zdrava i sigurna budućnost - kako je osigurati" koji krajem travnja organizira Večernji list. Na nama je velika odgovornost da usmjerimo pravce razvoja i da svi koji o tome imaju nešto reći sjednu za stol, jer ono što sada napravimo odnosit će se na osobe koji danas ulaze na tržište rada, a u mirovinu odlaze za 30-ak godina, kazao je Mrsić.

Na neke izazove u mirovinskom sustavu već se odgovorilo kroz zakonske odredbe o dobrovoljnim i obveznim mirovinskim fonodovima, napomenuo je Mrsić dodavši kako će se mirovinski sustav i dalje bazirati na međugeneracijskoj solidarnosti i osobnoj štednji kroz drugi i treći mirovinski stup.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga najavio je da će se na konferenciji "Zdrava i sigurna budućnost - kako je osigurati" detaljnije govoriti o restrukturiranju obveznog zdravstvenog osiguranja u moderno osiguravajuće društvo. Po tom modelu, HZZO bi osnovao dioničko društvo za djelatnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pod kontrolom Hanfe, što će osigurati transparentniji prikaz financijske strukture HZZO-ovga sustava.

Predstavnik Croatia osiguranja Mario Bagat najavio je da će ta osiguravateljska tvrtka predstaviti svoje ponude dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić istaknuo je kako se konferencijom želi otvoriti pitanja o nalaženju rješenja za "održivo starenje", uz osiguravanje zdravstvene skrbi i, usput, izbjegavanja bankrota. Sudionici konferencije koja će se održati 28. travnja izračunat će koliko građani mogu izdvojiti danas za mirovinsko osiguranje i koliko će za 10, 20 ili 30 godina dobiti rente, ušteđevine ili mirovine iz III. stupa, a usporedit će se i cijene zdravstvenih usluga koje nude osiguravajuća društva i HZZO. Teme će problematizirati osiguravateljni i mirovinski stručnjaci, ministar rada i mirovinskog osiguranja Mrsić i ravnatelj HZZO-a Varga.