c S
Dnevne novosti

Milanović: HZZO će od 1. srpnja imati veću autonomiju

05.05.2014 07:20 ZAGREB, 2. svibnja 2014.(Hina), Premijer Zoran Milanović nije želio komentirati navode o sukobu ravnatelja HZZO-a Siniše Varge i ministra zdravlja Rajka Ostojića, no naglasio je da će HZZO od 1. srpnja imati veću autonomiju, a da će njegov rad nadzirati Ministarstvo zdravlja kroz Upravno vijeće.

"1. srpnja to izlazi iz riznice, što nije revolucionarno, ali je dobro, jer HZZO ima veću autonomiju, a Ministarstvo će ga i dalje nadzirati. HZZO neće biti izoliran ni izvan nadzora, to je nemoguće, ali će biti puno autonomniji u planiranju troškova i radu s bolnicama, i to je dobro", kazao je premijer novinarima u Remontnom zavodu Oružanih snaga RH, gdje je razgledao vojna vozila koje su Hrvatskoj donirale SAD. Naglasio je kako je HZZO osiguravajuće društvo u koje svi zaposleni po sili zakona uplaćuju 15 posto plaće, ali i sustav solidarnosti, koji ubire novac i daje ga bolnicama za konkretne usluge. "Već je ranije trebalo prijeći na takav model, u kojem se može bolje planirati.

Racionalnije trošenje tog novca je apsolutno moguće na takav način. Drugo je pitanje zašto se s tim čekalo od 2003., kada je sustav zadnji put mijenjan, ali tu moramo napraviti promjenu, jer je ranije sve išlo po inerciji", kazao je Milanović. Moramo se mijenjati, ako želimo biti uspješni. Nema više kupovanja socijalnih grupa, prijatelja, zavičajnih klubova, rođaka, to ne postoji. Oni koji žele tako funkcionirati, ne moraju to reći. Prepoznatljivi su, poručio je Milanović. Ponovio je da će osobno provjeriti navode bivše šefice Porezne uprave Nade Smiljanec Čavlović koja se, podnoseći ostavku, požalila da su u Ministarstvu financija opstruirali njezin rad.

"Sve sam jučer rekao. Neke stvari ću provjeriti i uvjeriti se funkcionira li sve kao što ja mislim da bi trebalo funkcionirati. Ničiju krivnju ni odgovornost unaprijed ne želim prejudicirati. Radi se o nekim stvarima o kojima govori pročelnica Porezne uprave koja je dala ostavku, ponavljam na moje iznenađenje. Bilo bi mi draže da je ostala", rekao je Milanović. Na pitanje tko bi to mogao podmetati ravnateljici Porezne uprave odgovorio je, "to je samo po sebi jedna fraza, dakle ne znači ništa i čekam konkretne stvari".

Premijer ne vidi problem u činjenici da je ministar financija Slavko Linić u kratkom vremenu ostao bez dvoje pomoćnika. "To ne znači ništa. U Vladi je preko stotinu pomoćnika, koji rade odgovoran posao. Mnogi su promijenjeni u ove dvije godine, većina bez ikakve pažnje javnosti, koja uopće ne zna njihova imena. Dakle, dva ili pet pomoćnika, to je nebitno", rekao je.

Milanović je odbio tumačenja da inzistiranje na rezanju državne potrošnje negativno utječe na gospodarstvo. "Činjenica je da smo mi skupa država. Netko će opet jako pametno reći da su se svi drugi prilagodili. Mi to znamo, država se nije prilagodila, ali kada govorimo o državi to nije samo Vlada, Ured predsjednika Vlade i kabineti ministara. To je puno više, to nije samo vojska, nego i javne službe, svi koji žive od proračuna, iz proračuna, mimo proračuna i koji od toga zarađuju svoje plaće. Ne otimaju ih, nego zarađuju, ali to je za nas već neko vrijeme skupo.

Mi trošimo više nego što stvaramo", rekao je Milanović. Naglasio je da to nije počelo s njegovom Vladom. "Moja Vlada je jedina koja je tu nešto pokušavala napraviti i dok god, na temelju rezultata zadnjih izbora, imamo parlamentarnu većinu koja je pošteno zarađena, ja bih svako odustajanje smatrao izdajom", kazao je. Ranije je državnu potrošnju "podržavala stranka koja je na tome živjela", rekao je Milanović ustvrdivši kako je sadašnja vlast drukčija, "čak i ako nije sve savršeno i ako se pogriješi". Prema tome, nema predaje, nikad, poručio je premijer.