c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud: Zdravstveni radnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad

11.12.2019 07:30 OPERACIJA
ZAGREB, 10. prosinca 2019. (Hina) - Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad.
Građanski odjel Vrhovnog suda donio je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi prava na uvećanje plaća za sate ostvarene u prekovremenom radu, izvijestio je u utorak Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Pravno je shvaćanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić u izjavi za Hinu komentirala je odluku Vrhovnog suda rekavši kako je Vrhovni sud potvrdio da su liječnici u pravu. "Kratko i jasno - potvrđeno je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da nam krivo obračunavaju prekovremene sate", ustvrdila je Čulinović-Čaić. Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno, dodala je predsjednica Liječničkog sindikata.