c S
Dnevne novosti

Belgijski sudac odbacio španjolski uhidbeni nalog za Puigdemonta

03.01.2020 07:05 MADRID, 2. siječnja 2020. (Hina) - Belgijski sudac koji je trebao odlučiti o izručenju bivših članova katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i Tonija Comína u četvrtak je poništio europski uhidbeni nalog iz Španjolske jer su dvojica političara dobila status zastupnika u Europskom parlamentu (EP).

Puigdemont i Comín optuženi su u Španjolskoj zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti. Nakon proglašenja republike u listopadu 2017. otišli su u Belgiju, a španjolsko pravosuđe zatražilo je izručenje prije dva i pol mjeseca nakon osuđujućih presuda za dvanaestero njihovih suradnika koji su ostali u Španjolskoj.

Puigdemont i Comín ušli su u Europski parlament na izborima u svibnju, ali im je EP odbio im je izdati akreditacije pa nisu stekli status eurozastupnika. Prošli mjesec je Sud Europske unije presudio kako je njihov suradnik Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, trebao biti pušten iz španjolskog pritvora kako bi preuzeo mjesto u Europskom parlamentu. Junqueras je, naime, također bio izabran na izborima. Nakon te presude Puigdemont i Comín su ponovo zatražili akreditacije koje su im 20. prosinca odobrene. Time su postali članovi Europskog parlamenta i dobili zastupnički imunitet. Na temelju tog imuniteta belgijski sudac je u četvrtak poništio europski uhidbeni nalog iz Španjolske."Belgijsko pravosuđe priznalo je naš imunitet te odlučilo suspendirati uhidbeni nalog te zahtjev za izručenjem", priopćio je Puigdemont preko Twittera. "No sada još uvijek čekamo puštanje Junquerasa koji ima isti imunitet kao i mi. Španjolska mora reagirati na isti način kao Belgija poštujući zakon", dodao je.

Junqueras je u listopadu osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma te se nalazi u zatvoru. Španjolsko državno odvjetništvo smatra kako se presuda Suda EU-a odnosi samo na razdoblje dok se nalazio u pritvoru a ne i nakon što je osuđen. Španjolski Vrhovni sud još uvijek se nije oglasio. Sudac Vrhovnog suda mogao bi zatražiti od Europskog parlamenta ukidanje zastupničkog imuniteta Puigdemontu i Comínu kako bi mogli biti izručeni iz Belgije te kako bi im se sudilo u Španjolskoj.