c S
Dnevne novosti

Slovenci mogu on-line pratiti proračunske prihode i rashode

13.01.2020 07:10 LJUBLJANA, 10. siječnja 2020. (Hina) - Slovenci zainteresirani za tekuće praćenje proračunskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetskoj adresi https://proracun.gov.si/ moći dobiti najnovije proračunske podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u zadnjih deset godina.

Svaki zainteresirani moći će brzo provjeriti dinamiku uplata u državni proračun i namjenu za koji je potrošen svaki euro, i to ne samo na državnoj razini nego i stanje prihoda i rashoda po općinama i regijama, objavili su u petak slovenski mediji.

Cilj takvoga načina prezentacije je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi vidjeli da za poreze koje plaćaju nešto i dobivaju, kazala je prilikom predstavljanja toga projekta državna tajnica na ministarstvu za financije Saša Jazbec. Specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jest i to da se podaci svaki dan ažuriraju, pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni proračun pojedinog dana uprihodio, a koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za zadnjih deset godina.

Isto tako, projekt omogućuje dobivanje podataka o planiranim najvećim investicijskim pothvatima, pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju gradnje drugog kolosijeka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde eura, a da je na gradnju autocesta u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde eura. Izrada programa i grafičkog prikaza stajala je 78.000 eura, a u tome su sudjelovali i studenti ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo, objavili su slovenski mediji u petak.