c S
Dnevne novosti

EU želi biti siguran da je američko-kineski sporazum u skladu s globalnim propisima

17.01.2020 07:00 LONDON, 16. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija provjerit će je li preliminarni američko-kineski trgovinski sporazum u skladu s međunarodnim trgovinskim propisima, najavio je u četvrtak povjerenik EU-a za trgovinu Phil Hogan.
Washington i Peking u srijedu su potpisali inicijalni trgovinski sporazum prema kojem će Kina povećati kupnju američkih proizvoda i usluga za 200 milijardi dolara u sljedeće dvije godine a SAD zauzvrat ukinuti određene carine na kineski uvoz.Spor dva vodeća svjetska gospodarstva traje već dulje od godinu dana, kočeći gospodarski rast i izazivajući nervozu na financijskim tržištima.

Europski povjerenik za trgovinu poručio je danas da će u Bruxellesu pomno proučiti netom potpisani sporazum.Detalji su pomalo nejasni, kazao je Hogan putem video-linka iz Washingtona sudionicima konferenciji u Londonu. "A mi znamo da se vrag krije baš u detaljima", dodao je. „Izašli su iz uobičajenog okvira unutar kojeg se inače dogovori sklapaju... i pregovaraju izravno, na bilateralnoj osnovi pa ćemo morati provjeriti je li (sporazum) u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)", dodao je europski dužnosnik.

Sporazum ne otvara pitanje „strukturnih reformi” u Kini koje su tražili EU i SAD, napominje Hogan, i Bruxelles želi vidjeti što će biti ponuđeno u drugoj fazi pregovora SAD-a i Kine.Upitan da komentira sukob Francuske i SAD-a oko digitalnog poreza, zbog kojeg je Washington zaprijetio 100-postotnim carinama na uvoz šampanjca, ručnih torbica i drugih francuskih proizvoda u vrijednosti od 2,4 milijardi dolara, Hogan je odgovorio da će po njegovoj procjeni u konačnici biti pronađeno rješenje za primjenu globalnog poreza na tehnološke divove poput Amazona i Googlea.„Mislim da su se u konačnici svi, uključujući i SAD, pomirili s time da će se tehnološke kompanije oporezivati na globalnoj razini. Pitanje je kako ćemo ga definirati i kakvi će u konačnici biti kriteriji", izjavio je Hogan.

Možda će za produbljivanje razgovora trebati pričekati do 2021. ili 2022. godine, dodao je.Komentirajući dugo odgađanu reformu WTO-a, Hogan je rekao da će po njegovoj procjeni SAD povući određene poteze tek 2021. godine, nakon predsjedničkih izbora u SAD-u. Ponovio je ujedno mišljenje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da Velika Britanija neće moći pregovorima do kraja ove godine utanačiti sve aspekte budućih odnosa s EU-om, kao što je zacrtao britanski premijer Boris Johnson.Dvije strane moraju odrediti prioritete, smatra on.