c S
Dnevne novosti

Novi način reguliranja zapošljavanja stranaca

07.02.2020 07:25 ZAGREB, 6. veljače 2020. (Hina) - Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u Hrvatski sabor prijedlog Zakona o strancima (EU) kojim se na drugačiji način regulira zapošljavanje stranaca, budući da Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za njihovo zapošljavanje.

Poslodavci bi se ubuduće za pronalaženje radne snage obraćali Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), koji će im izdati mišljenje nakon što provede test tržišta rada. "Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, HHZ će izdati pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca. Tek nakon toga poslodavci mogu podnijeti zahtjev za izdavanjem dozvola za boravaka i rad u policijskim upravama odnosno postajama", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakonom je propisano i da taj postupak pred nadležnim tijelima do izdavanje dozvole za boravak i rad može trajati najviše 45 dana, a propisane su i iznimke od provedbe testa tržišta rada vezano uz deficitarna zanimanja - kada je taj rok 15 dana, a u slučaju sezonskog rada od 90 dana - rok je 10 dana. Odluku o zanimanjima za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada, Upravno vijeće HZZ-a je dužno donijeti u roku od 8 dana od stupanja na snagu ovog zakona, a predviđeno je da on stupi na snagu od početka iduće godine.

Zakonom se uvodi i novi institut dugotrajne vize, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak u jednu od svrha propisanih zakonom (rad, spajanje obitelji, studiranje, istraživanje, srednjoškolsko obrazovanje), odnosno ako mu je izdana dozvola za boravak i rad, a za ulazak u Hrvatsku mu je potrebna viza, naveo je Božinović. Povoljnije je i reguliranje privremenog i stalnog boravka za pripadnike hrvatskog naroda sa stranim državljanstvom ili bez državljanstva, a koji imaju potvrdu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske - jer neće trebati ispunjavati uvjet od 5 godina zakonitog boravka, već samo 3 godine. Također pod povoljnijim uvjetima stalni boravak mogu steći i članovi obitelji hrvatskog državljana - jer neće trebati ispunjavati uvjet od 5 godina zakonitog boravka, već samo 4 godine.

U Sabor zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

U Sabor su upućeni i konačni prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kojim se želi čuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu te potaknuti razvoj grada. Poseban domovinski pijetet obuhvaća sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, dostojno obilježavanje dana posebnog domovinskog pijeteta u Vukovaru, označavanje vukovarskih mjesta stradavanja i sjećanja iz Domovinskog rata, odgovarajuće odgojno-obrazovne i znanstvene aktivnosti i dr.Područja posebnog domovinskog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci u Općini Bogdanovci. Zakonom će se uspostaviti posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj, kao stalno, međuresorno tijelo od 15 članova koje će imenovati Vlada na vrijeme od četiri godine.

Saboru je upućen i konačni prijedlog Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, kojim bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica te bi svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo Ministarstvo zdravstva.

Vlada je donijela i rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Orahovice te Općinskog vijeća općine Otok zbog toga što u zakonom određenom roku - do kraja prošle godine - nisu osvojile proračun za ovu godinu godinu niti odluku o privremenom financiranju. Prijevremeni izbori održavaju se u roku od 90 dana od dana raspuštanja predstavničkog tijela, a u slučaju podnošenja tužbe predsjednika raspuštenog predstavničkog tijela Viskom upravnom sudu protiv rješenja o raspuštanju, u roku od 90 dana od objave odluke Suda ako je tužba odbačena ili odbijena.