c S
Dnevne novosti

Županijski sud nepravomoćno zabranio štrajk sanitetskog prijevoza

11.02.2020 07:15 ZAGREB, 10. veljače 2020. (Hina) - Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak je nepravomoćno presudio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan, a Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza poslijepodne će odlučiti hoće li nastaviti štrajkati do ispunjenja zahtjeva ili konačne odluke Vrhovnog suda.
Sindikat zagrebačkog sanitetskog prijevoza pokrenuo je štrajk 5. veljače tražeći veće plaće, a vodstvo sindikata najavilo da će se, u slučaju sudske zabrane,  žaliti Vrhovnom sudu. Rok za podnošenje žalbe je osam dana, a onda Vrhovni sud u roku pet dana mora donijeti konačnu odluku. Predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić u izjavi za Hinu najavio je daljnje pravne korake vezane za nepravomoćnu presudu Županijskog suda o zabrani štrajka."Daljnji tijek štrajka znat će se u poslijepodnevnim satima, kada će se sindikalno članstvo izjasniti hoće li i dalje biti u štrajku do odluke Vrhovnog suda", rekao je Majetić.

Sindikat traži da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza idućih dana očekuju i podršku kolega diljem Hrvatske. Sindikalni povjerenik u Domu zdravlja Karlovac Tomislav Cerovac najavio je štrajk solidarnosti  sanitetskog prijevoza u Karlovcu, Bjelovaru, Kninu i Šibeniku, gdje bi sanitetski radnici nekoliko sati radili smanjenim intenzitetom. Žarko Rašić, ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu, ističe da se i danas, šesti dan štrajka, sanitetski prijevoz u Zagrebu odvija uredno, uz pomoć vozača ZET-a i djelatnika drugih zdravstvenih ustanova.

Od srijede, kada je počeo štrajk, obavljeno je 1400 sanitetskih prijevoza, ističe ravnatelj Zavoda koji je zatražio sudsku zabranu štrajka s obzirom na to da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu."Mi smo spremni organizirati dodatne ekipe i u iduća dva tjedna, do konačne odluke Vrhovnog suda, tako da građani neće ni osjetiti da je dio sanitetskog prijevoza u štrajku", najavljuje Rašić.