c S
Dnevne novosti

Jelenić poručio zastupnicima da će se više angažirati

13.02.2020 07:25 ZAGREB, 12. veljače 2020. (Hina) - Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u srijedu je na kraju saborske rasprave o izvješćima o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) u 2017. i 2018., poručio kako će se na temelju svega što je čuo više angažirati oko nekih stvari na koje su ukazali zastupnici.
"Na temelju svega što sam danas čuo u raspravi notirao sam nekoliko stvari o kojima definitivno ja kao glavni državni odvjetnik i moje kolege trebamo u svojem budućem budućem radu povest više računa odnosno više se angažirati", kazao je Jelenić. Jelenić je završno istaknuo kako je rad DORH-a u 2017. i 2018. godini bio kvalitetan i ažuran, ocjenivši da se ne smije mjeriti prema nekim pojedinačnim predmetima kojima neki nisu zadovoljni.

Na kritike saborske oporbe da DORH ili on osobno ne rade ništa,  glavni državni odvjetnik odgovorio je kako za takav zaključak prvo treba znati što radi glavni državni odvjetnik i DORH. Nekorektnim je ocijenio i pozivanje na izvješće Europske komisije jer u njemu, kaže, nema kritike uz kazneni progon korupcije već uz radnje na razini prevencije korupcije. "Pretpostavljam da je razlog konstatacije kako 'ne radimo ništa', taj jer ne radimo onako kako netko misli da bi trebali raditi", kazao je.

Na kritike o odbacivanju kaznenih prijava odgovorio je kako ne želi braniti njihov broj niti to je li ih trebalo odbaciti, dodavši da  odluke o tome donose državni odvjetnici, sukladno zakonu. Naglasio je da za veliki broj odbačaja podnositelji imaju pravo po zakonu preuzeti kazneni progon pred nadležnim sudom i tako ti odbačaji mogu proći i sudsku kontrolu. Jelenić ističe kako se DORH bavi svim predmetima u kojima postoji relevantan stupanj sumnje da je počinjeno kazneno djelo, te da svaku prijavu provjerava."Niti jedna kaznena prijava za koju se prikupe podaci i činjenice da postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo, neće biti odbačena. Tako stvari stoje u Državnom odvjetništvu", rekao je Jelenić. Dodaje kako nijedan odbačaj nije rezultat korupcije u DORH-u .Što se tiče predmeta ratnih zločina kazao je da poduzima mjere za koje smatra da će pridonijeti tome da rad na tim predmetima bude učinkovitiji i kvalitetniji.