c S
Dnevne novosti

Vladavina prava uvjet za pristup sredstvima iz proračuna EU-a

18.02.2020 07:10 BRUXELLES, 17. veljače 2020. (Hina/Reuters) - Čelnici 27 zemalja EU-a omogućit će pristup novčanim sredstvima u europskom proračunu 2021-27 pod uvjetom poštivanja vladavine prava, doznaje se u ponedjeljak iz nacrta zajedničke odluke pripremljene za njihov samit u četvrtak u Bruxellesu.
"Uvest će se opći režim uvjetovanosti kako bismo riješili očigledne nedostatke u dobrom upravljanju vlasti zemalja članica kada je u pitanju poštivanje vladavine prava", piše u nacrtu odluke. Na Europskoj komisiji je da preporuči kako ispraviti te nedostatke, a članice Unije će potom kvalificiranom većinom odlučiti da li će poduprijeti preporuke Komisije. Prema ranijem prijedlogu, bila je dovoljna većina da se spriječi bilo koja preporuka Komisije.

Zemlje koje najviše pridonose proračunu, poput Njemačke, već su osudile nacrt zajedničke odluke zbog promjene koja slabi mehanizam pritiska glede vladavine prava, a koji se trenutno primjenjuje na Poljsku i Mađarsku, dvije bivše komunističke zemlje u kojima su nacionalističke i euroskeptične vlade optužene za kršenje temeljnih demokratskih načela, poput slobode pravosuđa, medija i sveučilišta.

Članice će o sedmogodišnjem proračunu raspravljati u četvrtak. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio je u petak proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.