c S
Dnevne novosti

NSZVO: Visoki trgovački sud nije rekao ništa o zakonitosti Odluke o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija

19.02.2020 07:15 ZAGREB, 18. veljače 2020. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) u priopćenju o Odluci Visokoga trgovačkog suda o žalbi DORH-a na upis Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar ističe da Sud u njoj nije rekao ništa o zakonitosti Odluke o osnivanju toga fakulteta jer se tim pitanjem nije ni bavio.
Sindikat smatra da je posljedica ovakvoga stajališta suda to da je Fakultet hrvatskih studija upisan u sudski registar, a da nitko nije provjerio zakonitost njegovog akta o osnivanju. Taj akt, tvrdi Sindikat, i dalje sadrži niz nezakonitosti na koje je Sindikat prije upozoravao. Nezavisni sindikat ocjenjuje kako na štetu Fakulteta Hrvatskih studija jedino djeluje uprava Sveučilišta u Zagrebu zajedno s profesorom Pavom Barišićem, koja je u postupku njegova osnivanja učinila brojne pogreške i propuste. "Sindikat znanosti upozorava na nezakonitosti u osnivanju i upravljanju Hrvatskim studijima radi zaštite interesa zaposlenika te sastavnice, a eklatantan primjer toga je upozoravanje Sindikata na nezakoniti sadržaj Odluke o osnivanju Fakulteta Hrvatskih studija u kojoj se suprotno Zakonu o radu predviđa sklapanje novih ugovora o radu sa zaposlenicima umjesto njihov prijenos", navodi se u priopćenju koje su potpisali predsjednik Velikog vijeća Igor Radeka, predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb Vesnica Garašić i Ana Petošić.

Jedan od ključnih interesa zaposlenika, naglašava Sindikat, jest da institucija u kojoj rade funkcionira zakonito i da je kao istinska nastavna i znanstvena ustanova posvećena studentima, "a ne kao smokvin list za nezakonito djelovanje i pribavljanje koristi uskoj skupini zaposlenika koji su za svoje osrednje znanstvene karijere izgubili perspektivu na bilo kojoj drugoj visokoobrazovnoj ustanovi koja u obrazovnom, znanstvenom i etičkom smislu drži do sebe".Sindikat tvrdi kako "instalirani" dekan Barišić odlukom suda povećava svoj score u sporovima protiv Sindikata pozivajući se, valjda jedini u zemlji, na kompetentne i neovisne sudove. "Nakon tri godine čekanja na donošenje odluke koju bi po svojoj složenosti mogao donijeti, napisati i otpremiti malo sposobniji student prava u jednom danu, donesena je odluka suda za koju bi isti taj student prava također lako mogao utvrditi da je apsolutno protivna zakonu", tvrdi Sindikat i dodaje  kako se očito radi o potpuno "kompetentnom" sudu koji sa zakašnjenjem od tri godine donosi odluku suprotnu izričitoj zakonskoj odredbi.

Sindikat ističe kako "treba primijetiti da mimo sudskih postupaka iza kojih se Barišić skriva, on nije u stanju javno i argumentirano odgovoriti zašto uprava Sveučilišta u Zagrebu, odnosno uprava Hrvatskih studija nije postupila sukladno svojim zakonskim obvezama iz Zakona o ustanovama i nikada nije Ministarstvu dostavila osnivački akt u svrhu izdavanja ocjene zakonitosti osnivačkog akta Fakulteta Hrvatskih studija?" "Ako i prihvatimo stajalište Trgovačkog suda da on ne mora utvrđivati je li navedena ocjena izdana od strane Ministarstva, još uvijek postoji nesporna pravna i moralna obveza dekana jednog visokog učilišta da postupa po zakonu", napominje Sindikat i dodaje kako "Barišić zna zašto se umjesto zakonitim postupanjem koje mu je na raspolaganju, u ostvarenju svojih ciljeva radije koristi optužbama i političkim pritiscima". Slučaj Hrvatskih studija, tvrdi Sindikat, jasno pokazuje u kakvom je stanju hrvatsko pravosuđe, tko u njemu dobiva "pravdu", a za koga pravda ne postoji te kamo sve sežu pogubni pipci na osobni interes orijentirane akademske vlasti.