c S
Dnevne novosti

Sabor danas o popisu stanovništva

19.02.2020 07:20 ZAGREB, 18. veljače 2020. (Hina) - Hrvatski sabor, koji danas nastavlja zasjedanje, ovoga će tjedna raspraviti osam zakonskih prijedloga, među njima i onaj koji uređuje kako će se iduće godine u Hrvatskoj provesti popis stanovništva, a radni će tjedan zaključiti u petak podnevnim glasovanjem.
Popis stanovništva provodit će se prema stanju u ponoć, 31. ožujka 2021. godine, a trajat će od 1. travnja do 7. svibnja iduće godine.Novost je da će se popis u prvoj fazi, od 1. do 10. travnja, provoditi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja popisivači će obraditi popisne jedinice - stanovništvo, kućanstava i stanove. Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku, a država je za njega u proračunu osigurala 177,3 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić tumači da je popis najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje i najbogatiji izvor podataka o stanovništvu neke zemlje. "Podaci koji se njime prikupljaju nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja", rekao je Marić na sjednici Vlade, koja predlaže da se Zakon o popisu donese u hitnoj proceduri.

Vukovar mjesto posebnog pijeteta

Sabor će u četvrtak raspraviti konačan tekst zakona kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a područja takvog pijeteta su Grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru bit će središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta. Taj zakon predviđa i osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata, koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, te predlagati mjere za društveni razvoj područja posebnog domovinskog pijeteta.

Zastupnici će istog dana raspraviti i Vladin prijedlog da se osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana prenesu s Vukovarsko-srijemske županije na Republiku Hrvatsku, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica, a svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo bi Ministarstvo zdravstva.Sabor će raspraviti i dva oporbena zakonska prijedloga: SDP-ov da se izmjeni Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Mostov da se izmjeni Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Radni tjedan počet će uobičajenim iznošenjem stajališta na slobodnu temu.