c S
Dnevne novosti

Dodijeljeno 500 ugovora o naukovanju

25.02.2020 07:30 POTPIS
ZAGREB, 24. veljače 2020. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je u ponedjeljak ugovore o naukovanju poduzetnicima koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih naraštaja te im neposredno prenose znanja i vještine potrebne za samostalan rad, a dobilo ih je 500 poduzetnika.

Ugovori su dodijeljeni u okviru projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“, vrijednog 250 milijuna kuna. Riječ je, kako je istaknuto, o jednom u nizu projekata koje Ministarstvo provodi kao doprinos provedbi mjera iz programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je istaknuo kako to nije samo projekt ministarstva, nego sinergijski efekt Vladinih institucija. Poduzetnici i obrtnici, kako je rekao, kroz ovaj se projekt imaju priliku uključiti u izgradnju kvalitetne radne snage bez ikakvih troškova. "Naknada koju oni isplaćuju učeniku, djetetu, naučniku, a sutra radniku vraća se kroz ovaj projekt u iznosu od 85 posto“, istaknuo je.Ukupni iznos potpore koju će dobiti 500 poduzetnika je 35 milijuna kuna, a oni će to isplatiti učenicima odnosno naučnicima kroz naknadu.

Izvor tih naknada, kako je kazao, nije državni proračun već strukturni fondovi EU."Ne uključite li se u stvaranje svojih radnika svojim znanjem i iskustvom, Hrvatska na tržištu rada neće imati kvalitetnog radnika. To što znate prenesite na svoje buduće radnike, mi ćemo vam za to osigurati izvor financiranja, a nakon toga proberite najkvalitetnije i zaposlite ih", poručio je Horvat.Na takav način, kako je kazao, poduzetnici u Austriji i Njemačkoj rade već 30 godina. Podsjećajući kako Vlada iz godine u godinu radi na smanjivanju administrativnih zavrzlama, Horvat je najavio kako će tijekom ožujka na Vladu ići paket novih mjera. Predložit će se između ostalog smanjenje i ukidanje dijela neporeznih davanja, a ići će i prijedlog da se od evidentiranih 25 mjera koje u ovom trenutku najviše opterećuju poduzetnike, dio ukine, a dio drastično smanji. 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec je kazao kako je Komora još prije sedam godina govorila kako upravo mentori, oni koji prenose svoja znanja na novu generaciju trebaju dobiti potporu."Pozdravljamo sve ove mjere koje se provode, od učeničkih stipendija pa do ovih nepovratnih potpora, jer to će značiti da ćemo odgojiti novu generaciju radnika, da ćemo sami sebi stvoriti radnike i u prijenosu znanja gledati u budućnost", kazao je.

Vlasnik soboslikarsko-ličilačkog obrta Spektar Goran Stokić iz Rešetara je pohvalio ovu mjeru te dodao kako su konačno prepoznati problemi s kojima se suočavaju obrtnici i poduzetnici. Iz potpore koju poduzetnik dobije daje se plaća naučniku i to je motivirajuće za obje strane. On je zaposlio jednog naučnika soboslikara, ostvario je potporu od oko 52 tisuće kuna.Rekao je kako je naučnika jako malo, ljudi bježe od majstorskih zanimanja i to je veliki problem, jer nedostaje majstora svih zanimanja. Vjeruje kako će se ovom mjerom situacija bar malo promijeniti.