c S
Dnevne novosti

Weinstein kriv za seksualni napad, oslobođen optužbi da je serijski predator

25.02.2020 07:00 NEW YORK, 24. veljače 2020. (Hina/Reuters) - Bivši holivudski producent Harvey Weinstein proglašen je u ponedjeljak na sudu u New Yorku krivim za seksualni napad, ali je oslobođen krivnje po najtežoj točki optužnice po kojoj je mogao dobiti doživotni zatvor.
Nekoć jedan od najmoćnijih producenata u Hollywoodu, Weinstein (67) je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013. Zbog seksualnog napada prijeti mu do 25 godina zatvora. Porota ga je oslobodila krivnje po dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad, za što se može dobiti doživotni zatvor, te silovanje Mann s predumišljajem.

Slučaj je prekretnica za pokret #MeToo koji je inspirirao žene širom svijeta da progovore o zlostavljanjima koja su doživjela od moćnih muškaraca.Weinstein je poznat po filmovima kao što su "Engleski pacijent" i "Zaljubljeni Shakespeare". Više od 80 žena, uključujući poznate glumice, optužilo ga je za seksualna uznemiravanja počinjena zadnjih desetljeća. On sve optužbe odbacuje i tvrdi da su žene pristale na spolne odnose.

Tužitelji su ga tijekom suđenja prikazivali kao serijskog predatora koji je manipulirao ženama obećavajući im da će im otvoriti vrata u svijetu filma, mameći ih u hotelske sobe i privatne apartmane gdje bi ih potom napadao.

Mann je kazala da je on bio poput "dr. Jekylla i g. Hydea", šarmantan u javnosti, ali često zastrašujuće bijesan kada su bili sami. Weinstein je optužen za seksualne napade i u Kaliforniji, a deseci žena podnijeli su protiv njega i građanske tužbe.