c S
Dnevne novosti

EU i Britanija počinju pregovore s vrlo udaljenih pozicija

28.02.2020 07:00 BRUXELLES, 27. veljače 2020. (Hina) -  Glavni pregovarač EU-a za pregovore s Velikom Britanijom Michel Barnier poručio je u četvrtak da će se Unija držati političke deklaracije koju su obje strane potpisale, nakon što je britanska vlada objavila svoje prilično prijeteće pregovaračko stajalište.
"Mi ćemo se držati svih obveza iz političke deklaracije. Želimo ambiciozno i pravedno partnerstvo s Ujedinjenom Kraljevinom", poručio je Barnier preko Twittera.Dodao je da je britansko pregovaračko stajalište primljeno na znanje, te da će dvije strane razgovarati o svojim pregovaračkim pozicijama u ponedjeljak, kada započnu pregovori o budućim odnosima. Britanska vlada u svojem je pregovaračkom stajalištu rekla da se ne želi obvezati na usklađivanje s europskim standardima i propisima, ne želi nadležnost Suda EU-a u slučaju spora i postavlja rok do lipnja do kada treba imati barem obrise sporazuma.

Zajedno sa sporazumom o razdruživanju donesena je i politička deklaracija u kojoj se opisuje okvir za buduće odnose.Jedna od glavnih točaka prijepora u pregovorima o budućim odnosima bez sumnje će biti zahtjev EU-a da Velika Britanija nastavi dugoročno poštovati pravila Unije u području državnih potpora, okoliša, radnog prava, oporezivanja, a zauzvrat bi London imao pristup europskom tržištu bez carina i bez kvota. "Vlada neće pregovarati ni o kakvim rješenjima po kojima Ujedinjena Kraljevina ne bi imala kontrolu nad donošenjem vlastitih zakona i nad vlastitim političkim životom", ističe britanska vlada u svojem pregovaračkom stajalištu. Britanska vlada također u tom dokumentu naglašava da do lipnja treba imati "obrise budućeg sporazuma", a da do rujna mora biti ispregovaran, u suprotnom je spremna napustiti pregovore i trgovati s EU-om po pravilima Svjetske trgovinske ogranizacije (WTO), što znači, između ostaloga, i uvođenja carina i niza drugih barijera u trgovinskoj razmjeni.

Britanska vlada je također ponovila svoje ranije stajalište da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja, što znači da bi u slučaju da se do kraja godine ne dogovori nekakav sporazum, došlo do trenutačnog kidanja svih veza koje su stvarane tijekom britanskog članstva u Uniji. Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, a u sporazumu o razdruživanju dogovoreno je prijelazno razdoblje do kraja ove godine, u kojem London nastavlja poštovati sva pravila EU-a. Sporazum o razdruživanju također predviđa mogućnost produljenje prijelaznog razdoblja na još dvije godine, ali premijer Boris Johnson je u nekoliko navrata odbacio takvu mogućnost.Rok za dogovor o eventualnom produljenju je srpanj ove godine.

Johnson je više puta rekao da s EU-om želi sklopiti bazični sporazum o trgovini poput onoga što je Unija zaključila s Kanadom, koji bi Velikoj Britaniji omogućio autonomiju u ekonomskim i trgovinskim pitanjima. Međutim, Barnier kaže da je to neizvedivo zbog zemljopisne blizine jer je "udaljenenost između Velike Britanije i EU-a 33 kilometra, a između EU-a i Kanade pet tisuća kilometara". U EU-u ističu da ne žele u svojoj neposrednoj blizini imati neku vrstu "Singapura na Temzi", koji bi mogao snižavanjem standarda postati nelojalan konkurent.

Na pitanje novinara nastavlja li Komisija pripreme za mogućnost da se pregovori o budućim odnosima završe bez dogovora, glasnogovornica Dana Spinant je rekla da je Unija spremna i za mogućnost, ali da nastavlja s pripremama za pozitivan ishod pregovora.