c S
Dnevne novosti

Jehovin svjedok na Krimu osuđen na šest godina zatvora

06.03.2020 07:05 MOSKVA, 5. ožujka 2020. (Hina/AFP) - Sud na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala, osudio je pripadnika Jehovinih svjedoka na šest godina zatvora zbog ekstremizma, priopćio je taj vjerski pokret koji je u središtu pozornosti ruskih vlasti nakon njegove zabrane 2017.
Sergej Filatov (47), otac četvero djece, "prvi je Jehovin svjedok osuđen na Krimu zbog navodnog ekstremizma", piše u priopćenju Jarroda Lopesa, međunarodnog glasnogovornika tog vjerskog pokreta rekavši da je slučaj "montiran".Suđenje se održalo na sudu u Džankoju, na sjeveru poluotoka, koji je potvrdio odluku, vidi se iz priopćenja.Sergej Filatov je prvi put uhićen u studenom 2018. nakon pretresa njegova doma u kojemu je sudjelovalo "više od 35 redarstvenika", među kojima je bilo "više od polovine naoružanih specijalaca", tvrdi vjerski pokret dodajući da je nakon saslušanja bio pušten.

Jehovini svjedoci su zabranjeni u travnju 2017. odlukom ruskog Vrhovnog suda, a pravosuđe ga od tada smatra "ekstremističkim" pokretom i kažeda ga treba raspustiti. Nakon zabrane više pripadnika je osuđeno na kaznu strogog zatvora. Jehovini svjedoci pod pritiskom su godinama u Rusiji u kojoj predsjednik Vladimir Putin snažno podržava Rusku pravoslavnu crkvu. Pravoslavni teolozi nazivaju Jehovine svjedoke opasom stranom sektom koja razara društvene ustanove i tradcionalne vrijednosti, što sekta odbacuje. 

Pokret je 1870-ih u Sjedinjenim Državama osnovao Charles Russel. Smatraju se pokretom koji jedini zastupa izvorno kršćanstvo. Redovito ga optužuju za sektaštvo.Poznati su po tome što proučavaju Bibliju, propovijedaju od vrata do vrata te odbijaju vojnu službu i transfuziju krvi. U Rusiji ima 170.000 pripadnika, a 8 milijuna u svijetu.