c S
Dnevne novosti

Europski sud za ljudska prava odbacio Platinijevu žalbu

06.03.2020 07:10 STRASBOURG, 5. ožujka 2020. (Hina/AFP) - Europski sud za ljudska prava (CEDH) u Strasbourgu odbacio je u četvrtak žalbu bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija na četvorogodišnju suspenziju koja mu je dosuđena jer je primio dva milijuna dolara od FIFA-e, ocijenivši takvu kaznu "pravednom".
"Sud je utvrdio da, imajući u vidu ozbiljnost neprimjerenog ponašanja, visoki položaj Michela Platnija u vodećim tijelima UEFA-e i potrebu da se vrati ugled sportu i FIFA-i, kazna nije bila pretjerana ili proizvoljna", navodi se u priopćenju . 

To je peti put da je Platini izgubio pravnu bitku nakon što su etički i žalbeni odbori FIFA-e, Sportski arbitražni sud (CAS) i Vrhovni sud Švicarske iznijeli dokaze o pravednosti slučaja. 

Platini je 2015. pokušavao zamijeniti Seppa Blattera na čelu FIFA-e, no nije uspio jer je otkriveno da je Blatter 2011. odobrio da se Platiniju isplate dva milijuna dolara za savjetodavne poslove koju je bivši francuski nogometaš obavljao deset godina prije. Blatter je suspendiran na  šest godina, a Platini na osam što mu je CAS smanjio na četiri godine pa njegova suspenzija ističe u listopadu.