c S
Dnevne novosti

Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglu djecu na grčkim otocima

09.03.2020 07:10 SINJ, 8. ožujka 2020 (Hina) - Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.
Veliki broj djece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja nalazi se u centrima na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom novih migranata. "Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca", rekao je Plenković novinarima u Sinju. EU će o prebacivanju djece razgovarati nakon što grčke otoke idućeg tjedna obiđe povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

"Hrvatska je uvijek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognanike i koja je primila izbjeglice, naročito iz BiH.  Djeca trebaju posebnu zaštitu", istaknuo je premijer Hrvatske koja trenutno predsjeda EU-om.O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošloga tjedna u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica."To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj", rekao je ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi Večernji list.

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, to je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti. Kako bi se izbjegla moguća zlouporaba statusa “djeteta bez pratnje” jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se odjednom pojavi, od povjerenice Johansson zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu, navodi list.