c S
Dnevne novosti

Cappelli: Nadamo se bar dijelu normalne sezone, pripremamo mjere za turizam

12.03.2020 07:20 ZAGREB, 11. ožujka 2020. (Hina), Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u srijedu kako se nada barem dijelu normalne sezone u srpnju i kolovozu kada se ostvaruje oko 60 posto godišnjih prihoda u turizmu, te najavio da će ovih dana u vladi i sa sektorom razgovarati o mjerama za ublažavanje situacije zbog koronavirusa.
Cappelli je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice užeg kabineta vlade, najavivši da će o mjerama za turizma u srijedu razgovarati i s predstavnicima hotelskih kuća te svih drugih dionika u turizmu, nakon čega će moći reći koje su to mjere.

"Vjerovatno ćemo sutra ili preksutra imati konkretnu sliku što će biti prvo, a što kasnije u nekim fazama, ovisno kako će se odvijati cijela ova situacija", dodao je Cappelli, poručujući da je važno održati kvalitetu kako bi se spremno dočekalo očekivano pomicanje prometa na jesen, rujan i listopad.

"Uz mjere kojima ćemo pokušati u turizmu najviše što možemo amortizirati ovu situaciju, sada je najvažnije očuvati zdravlje domaćih ljudi i onih koji se nalaze u Hrvatskoj te pratiti upute stožera i držati ih se", kazao je Capelli.

Na pitanje o kojim se mjerama konkretno radi, rekao je da se o tome još razgovara."Turizam ima svoje mjere i u marketinškom dijelu te smo zaustavili sve marketinške akcije i pripremamo, kad se i ako se otvore tržišta, konkretne akcije za sva tržišta s posebnim marketinškom pristupom", najavio je ministar turizma.

Vidljiv pad u turizmu, odgađa se i "Tjedan odmora vrijedan"Cappelli je ocijenio da je zbog koronavirusa vidljiv pad u turizmu, ne samo u Hrvatskoj nego i Europi i svijetu."U Hrvatskoj smo još uvijek, kada gledamo od početka godine do sada, na nekih par posto minusa jer su u tom razdoblju i brojke turističkog prometa male. 

Prva tri mjeseca u ukupnom godišnjem financijskom okviru turizma sudjeluju s oko 5 posto, što još uvijek nisu velike brojke. Te se brojke naravno dižu na nekih 27 posto udjela u ukupnim prihodima u travnju, svibnju i lipnju. Prošle godine za šest mjeseci smo tako ukupno imali prihode u turizmu od oko 2,7 milijardi eura", iznio je Cappelli.

Podsjetio je i da su jučer (utorak) šefovi država razgovarali o odobravanju određenih sredstava za pomoć gospodarstvenicima, većinom malom i srednjem poduzetništvu, od oko 25 milijardi eura, od čega će 7,5 milijardi eura plasirati praktički odmah, a među točkama koje će se sufinancirati kroz mjere su i one za gospodarstvo i turizam.

"Vidjet ćemo koje ćemo modele i mjere donijeti, nadam se da će se vidjeti već do vikenda, ali razgovarat ćemo i boravišnoj pristojbi i da se pokuša nešto kroz poreze", kazao je ministar turizma, dodajući da se ne slaže baš s onim što su predložile banke.

Kazao je i da se trenutno ne može predstavljati program "Tjedan odmora vrijedan" s 50 postotnim popustima za domaće turiste, pogotovo ne dok se razmišlja o zatvaranju granica i dok ima novih slučajeva zaraze, a kada dobiju 'zeleno'  svjetlo od stožera da to mogu raditi odmah će krenuti jer je taj program već odavno spreman za realizaciju.

"U skladu sa situacijom taj ćemo program pomicati na datume kada se bude mogao ostvariti", zaključio je Cappelli.