c S
Dnevne novosti

DZS: Maloprodaja u siječnju realno porasla za 6,2 posto na godišnjoj razini

12.03.2020 07:15 ZAGREB, 11. ožujka 2020. (Hina), Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine realno porastao 6,2 posto, što je najveći rast maloprodaje na godišnjoj razini od veljače prošle godine. 
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je realni promet od trgovine na malo porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u siječnju ove u odnosu na prosinac prošle godine realno je porastao za 2,7 posto. Na godišnjoj je razini, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u siječnju porastao za 6,2 posto. 

Time je nastavljen realni rast maloprodaje na godišnjoj razini koji traje od lipnja prošle godine, a rast je ubrzao u odnosu na prosinac prošle godine, kada je maloprodaja na godišnjoj razini rasla za 4,5 posto. Realni rast prometa od trgovine na malo za 6,2 posto ujedno je i najveći rast u posljednjih gotovo godinu dana odnosno od veljače 2019. godine, kada je maloprodaja zabilježila rast za 8,7 posto na godišnjoj razini.

Po podacima DZS-a, u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4,3 posto, a od trgovine neprehambenim proizvodima (osim motornih goriva i maziva) za 8 posto. 

Iz DZS-a napominju kako su u siječnju sve trgovačke struke ostvarile rast prometa te je ukupni izvorni promet od trgovine na malo porastao za 8,4 posto u odnosu na prvi mjesec 2019. godine.

Na taj su rast, prema izvornim indeksima, najviše utjecale trgovačke struke koje i imaju najveći udio u ukupnoj maloprodaji - nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, gdje je promet nominalno porastao za 7,9 posto, te motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 13,1 posto.

Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama u ukupnom prometu maloprodaje imaju udio od 36 posto, a motorna goriva i maziva 17,9 posto. Analitičari Raiffeiesenbank Austria (RBA) u osvrtu na najnovije statističke podatke zamjećuju kako je na nastavak povoljnih godišnjih stopa rasta maloprodaje upućivalo i poboljšanje poslovnog optimizma u trgovini krajem 2019. gdje su zabilježene više razine optimizma nego prethodnih godine.

Uz to, umjerena inflacija, povoljni uvjeti na tržištu rada te visoka sklonost potrošnji čimbenici su koji su potvrdili očekivanja da će trgovina na malo u siječnju zabilježiti solidne rezultate, navode.Očekuju i da će trgovina na malo tijekom prvog tromjesečja nastavit s povoljnim kretanjima, na što ukazuju i posljednji podaci o kretanju poslovnog optimizma za siječanj.

"S druge strane, u nastavku godine (posebice u drugom tromjesečju) trgovina na malo bit će pod utjecajem neizvjesnosti i strahova zbog korona virusa. Pri takvim kretanjima slabiji rezultati turističke predsezone odrazit će se i kroz smanjenu turističku potrošnju", ističu analitičari RBA.