c S
Dnevne novosti

HZZO: Profesionalna bolest neće biti priznata svim oboljelima od koronavirusa

19.03.2020 07:05 ZAGREB, 18. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojasnio je u srijedu da prema izmijenjenom Pravilniku neće svim zaposlenim osiguranicima oboljelima od koronavirusa biti priznata profesionalna bolest, odnosno pravo na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.
Izmjenama Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, koje je donijelo Upravno vijeće HZZO-a, predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti.  

Priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i profesionalnoj ekspoziciji, izvijestio je HZZO.

Navode kako se prema Zakonu o listi profesionalnih bolesti takvim bolestima smatraju zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom u radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze.